divendres, 21 de novembre del 2014

CARLES ALBEROLA I ALBENA TEATRE

Per Noemí Lozano Benavent (2n de Batxillerat)

Carles Alberola és un actor, director i dramaturg valencià que va nàixer a Alzira l’any 1964. Va titular-se a l’Escola Superior d’Art Dramàtic i Dansa de València, i a la dècada dels 80 va ser actor en diverses companyies valencianes, com Moma Teatre, L’Horta Teatre o La Tarumba, entre altres. També va impartir classes a les Escoles Municipals de Teatre.

Carles Alberola

L’any 1989 va començar a escriure, interpretar i dirigir obres al mateix temps. Però el que li donaria el reconeixement, l’èxit i la crítica del públic seria l’any 1994 la fundació d’Albena Teatre ja que aquest grup de teatre ha realitzat moltes obres teatrals i sèries televisives d’èxit. Albena Teatre naix el 1994.


Va ser fundada, a part d'Alberola, per Toni Benavent. El tracte va ser que Alberola s’encarregaria de l’autoria dels textos i de la direcció dels espectacles, participant també com actor en alguns treballs mentre que Benavent es responsabilitzaria de la gestió, producció, promoció i distribució.

Així, el primer espectacle teatral que va veure la llum va ser Currículum seguit per Estimada anuchka. A més, altres espectacles són Per què moren els pares?, Mandíbula afilada i Joan, el Cendrós. Però, l’obra teatral que realment va ser un èxit fou Besos, de 1999.

Cartell de Besos.

A partir d’aquest moment, els espectacles que es van publicar dirigits per Carles Alberola van ser Palabras en penumbra, Spot, Artefactos, La teua vida en 65 minuts, 13 i ART, com a exemples. Moltes d’aquestes obres, han sigut premiades amb nombrosos premis com el Premi de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana, el Premi de la Cartelera del Túria o els Premis Max.

Albena Produccions ha realitzat i realitza els seus espectacles a les ciutats més importants de l’Estat, com Madrid, Barcelona, València, Alacant, Castelló o Bilbao. Però no solament Albena Teatre es dedica a fer obres teatrals; també junt a la productora Conta Conta Produccions va produir i realitzar diverses sèries d’humor per a la televisió autonòmica valenciana, Canal 9, que van ser rebudes amb bona acceptació per part dels autors. Aquestes sèries van ser:


Autoindefinits



Maniàtics




Socarrats




Per Nadal, torrons



Evolució



Check-in hotel



A més, aquesta companyia resident a l’Alcúdia rep el suport de la Fundació Enric Balguer. També és una companyia concertada amb Teatres de la Generalitat Valenciana i amb l’INAEM (Ministeri de Cultura) per a la relitzció de les seues produccions i gires. D’aquesta manera, es pot afirmar que Carles Alberola és un dels actors valencians més rellevants que va fundar una de les companyies teatrals (“Albena Teatre”) més importants i premiades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada