divendres, 19 de gener del 2018

LES RONDALLES D'ENRIC VALOR, EN DIBUIXOS ANIMATS

Per Andrea Crespo (2n de Batxillerat)

Catacric, catacrac és una sèrie infantil produïda per la cadena valenciana À Punt Media i composta per capítols on cadascun d’ells és una representació de les rondalles de l’escriptor valencià Enric Valor.


A cada capítol podem trobar antigues tradicions, es localitzen a pobles valencians i de tots es pot aprendre alguna cosa. Cada rondalla tracta d'un tema diferent, però totes s'assemblen entre elles, i és en la picardia d'alguns personatges o en com són de cabotes.



Al capítol titulat Comencilda, Secundina i Acabilda els protagonistes són un llop i una rabosa, aquest primer convida a la rabosa a menjar de la seua mel per haver-lo ajudat la nit anterior a menjar-se una ovella, però aquesta fa una de les seues maldats i enfada el llop.

A El jugador de Petrer, el protagonista és un home ric anomenat don Pere Mestre, un home amb un vici molt gran, el joc. A conseqüència d’una de les jugades ha de cridar al dimoni.


A Joan-Ratot hi participen animals, el focus del conflicte és una parella de ratetes però una d’elles la principal. Joan es queda a casa sols quan la dona ha deixat fent el dinar però aquest no sap que és, ella li diu que no mire l’olla, però aquest no fa cas i, a conseqüència d’això, occorren més coses.

A I queixalets també!, la protagonista és una jove obstinada a qui li diuen que no vaja al llavador de nit, ja que es diu que pasen coses estranyes, però esta hi va.


El rei Astoret peca de mal comportament i és castigat per una bruixa a enamorar-se d’una desconeguda. Haurà de fer alguna cosa per a desfer l’embruixament.

Per últim, El gegant del Romaní fa esclau seu a un jove que porta tancat al palau molt de temps. El jove, junt a una jove tancada, també decideix averiguar la forma de ser lliures per fi.


Que passarà a la fi d’aquestes rondalles? Aconseguiran tots fer el que volen?

Per finalitzar faré la valoració personal. Totes les històries estan molt ben desenvolupades, m’han agradat molt, a més s’aprén dels errors que fan els personatges i sobretot, vocabulari. Són històries que qualsevol persona pot i hauria de veure, ja que n’hi ha gent a qui no li agrada llegir i esta és una bona forma de saber de què tracten les rondalles de l’escriptor valencià. D’aquesta manera faig una recomanació per a tot el públic, sobretot per als més menuts, ja que són dibuixos animats.

Si vols veure totes les Rondalles valencianes d'Enric Valor, punxa en aquest enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada