dilluns, 23 de desembre del 2013

ALBA VIDRIER: "TOTHOM HAURIA DE FER L'ERASMUS ALGUNA VEGADA EN LA VIDA"

Per Moisés Vidrier (4t PDC)

En aquesta ocasió entrevistem Alba Vidrier, alumna de la primera promoció de Batxillerat de l'IES Torís al curs 2010/11. Amb la PAU aprovada, Alba es matriculà als estudis de Filologia Anglesa a la Universitat de València i actualment està estudiant amb una beca Erasmus a la Universitat de Nottingham (Regne Unit).



Per què decidires estudiar Filologia Anglesa?

Sempre m'ha agradat molt l'anglés i també la llengua, la literatura, la lingüística i tot el que envolta a la filologia.



Fou molt costós arribar a la Universitat?

La veritat és que em costà bona cosa. En 2n de Batxillerat vaig viure un moment desesperat perquè pensava que no anava a poder aprovar el curs ni a fer la selectivitat.

Si no hagueres triat Filologia Anglesa, què t'hauria agradat estudiar?


Filologia Hispànica, perquè m'agrada molt la llengua i la literatura i parlar i escriure correctament.

Alba Vidrier i Marta Verdejo, dos antigues alumnes de l'IES Torís, a Nottingham.


dimarts, 17 de desembre del 2013

II CERTAMEN LITERARI 'IES DE TORÍS'

Bases en PDF

EN VALENCIÀ:

L'IES de Torís organitza per segona vegada un certamen literari amb l'objectiu de promocionar la creació narrativa entre els joves, tant en valencià com en castellà. En aquesta primera edició, les obres admeses tornaran a ser relats curts de ficció. Les bases del certamen són les següents:

1. Poden participar tots els autors residents a la Comunitat Valenciana, que hagen nascut entre els anys 1991 i 2002 (tots dos inclosos).

2. S'estableixen dues categories:

a) Relat de ficció en valencià.
b) Relat de ficció en castellà.

Cada autor podrà presentar una obra com a màxim en cadascuna de les categories.

dilluns, 16 de desembre del 2013

RECOGIDA DE PAPEL

Escrito por Gonzalo Martín Verdejo, Pepe Estellés y Cristian Margós, de 2ºPQPI:

Este año, el instituto IES de Turís pretende que todos los alumnos colaboren en el proceso de reciclado del papel, un método muy eficiente para cuidar un poco más el medio ambiente. Como en nuestro centro no tenemos contenedor y los alumnos mezclaban en un solo contenedor papel y otras materias orgánicas, nosotros, los alumnos de 2º del PQPI de Electricidad, estamos realizando todos los viernes una recogida de papel por todas las clases del centro, nos turnamos dos alumnos por cubo y sacamos unos cuatro.


  De momento hemos conseguido que cada clase tenga su propio contenedor de papel y cartón y pensamos que, con nuestra pequeña colaboración, poco a poco la gente ve que ayudar al medio ambiente no es tan difícil.

Alumnos encargados de la iniciativa por el reciclaje. Foto de Pepe Estellés





dilluns, 9 de desembre del 2013

LA TRISTE SOMBRA DE ZULEIMA

El relato que encontraréis a continuación es una leyenda de inspiración romántica que  trata de reflejar (con éxito) el estilo que Gustavo Adolfo Bécquer imprimía en sus relatos en el siglo XIX y, además, con la dificultad añadida de tener que construir todo el relato a partir de un lugar de Turís que sea significativo. El relato es obra de Lara Vallés, alumna de 4ºA que ya ganó el pasado curso el I Certamen Literario que organiza el centro. Por cierto, muy pronto aparecerán en esta web las bases para la II edición.

La triste sombra de Zuleima

  Camino colina arriba. El otoño impregna todos mis sentidos en esta tarde húmeda que cede, segundo a segundo, su breve sitio a la penumbra. La hierba mojada por la llovizna de la mañana, el verde oscuro de los árboles, la hojarasca sonora a mi paso... Todo se identifica, todo cobra otra vida en otoño. Dejando atrás el valle, cada vez más abajo, más arriba, las nubes, rojizas, llego al Castellet y me salen a buscar los recuerdos de infancia. Del, en otro tiempo, poderoso castillo moro, no queda hoy más que unas solitarias ruinas que ahora apenas se recortan contra el sol poniente. Y me viene a la memoria aquella historia que me contó un anciano, hace años, mientras contemplo Turís, como imagino lo contempló aquella princesa.

El Castellet de Turís

dijous, 5 de desembre del 2013

PROBLEMAS DEL CENTRO VISTOS POR LOS ALUMNOS 2013 (III)

 MÁS BANCOS

En el IES Turís, a la hora del patio, los profesores no dejan que los alumnos almuercen en los pasillos, en las aulas o en la biblioteca; norma que me parece adecuada porque al finalizar el patio las clases se ensuciarían de migas, de papeles y quedarían hechas un desastre. Pero cuando vamos a la parte de fuera, donde normalmente nos sentamos, no hay casi bancos y son bastante pequeños.
Nosotras somos unas diecisiete amigas y esos bancos nos obligan a que la mayoría estén de pie, y otra parte en el suelo, así que quería dejar aquí una reflexión sobre este asunto: estaría bien añadir a la parte del sol más bancos y más grandes. Aunque no sea un problema grave, espero que se haga algo al respecto.

Primeros bancos del instituto

dilluns, 2 de desembre del 2013

EL PLANETA DELS SIMIS

Per Carmen Luna, de 2n D

 Aquesta pel·lícula és de ciència-ficció i és molt curiosa. Tracta sobre la relació entre un grup de simis i un home. A la fi es fan amics i passen per moltes coses junts. Tenen moltes coses que resoldre, i la veritat és que són molt interessants. Anime a veure-la a tot el que vulga!

 Pertany al gènere de la ciència-ficció. Tracta d'un home que inicia un viatge espacial en una nau. Ell es tanca en una espècie d'urna amb dos xics i una xica. Després de dos mil anys ixen i la xica havia mort. Però hi ha un problema més greu: la nau ha caigut a l'aigua i s'està inundant. Van eixir amb un bot salvavides i van trobar terra. Més tard troben un riu i es fiquen a nadar. Mentre es banyen, s'adonen que els estan llevant la roba. Eren persones, però no parlaven perquè havien involucionat en aquell planeta. Més tard arriben els simis, una raça superior, i capturen a tots. Alguns humans van morir, dels tres homes només va sobreviure'n un: l'últim que es va tancar en l'urna. Els simis el torturen fins que descobreixen que pot parlar. Una femella ximpanzé sempre el defèn i el compra, també compra a una xica perquè siguen els seus servents.

Fotograma de la pel·lícula