divendres, 27 de febrer del 2015

UNA LLENGUA QUE CAMINA

Per Amparo Genovés (2n de Batxillerat) 

"L'ensenyament és on ens creem, on ens formem, on ens podem alliberar dels perjudicis".

El documental Una llengua que camina, ens mostra la situació que viu la nostra llengua, el valencià, a partir de cinc persones que viuen en diferents àmbits socials i geogràfics, però que tenen un objectiu en comú: la normalització de la llengua.





Comença amb un imatge de les trobades, on Gerard Pitarch (un metge valencià) va amb les seues dos filles. Aquestes estudien en valencià ja que es la llengua de la família i del país.

Després Xavi Sarrià, músic del grup de música Obrint Pas, ens parla de la situació que hui en dia viu el valencià, i va a un institut a contar la experiència a uns alumnes, doncs ell fou la segona promoció que estudià en valencià.

També Mar Iglesias ens conta la seua visió. Ella és periodista i professora a la universitat. Fa les classes en valencià, però només ho fan ella i una altra companya.

Dariana Groza, és tècnica del voluntariat pel valencià. Aquesta va venir al país fa uns anys, i es va assabentar de la existència de la llengua quan va a anar a matricular al fill a l'escola, i ara només sap parlar en valencià i la identifica com a la seua llengua.

L'últim és Diego Gómez, mestre. És el que ens posa més en la situació de hui en dia. Ens explica, que la majoria de la gent sol matricular als seus fills en la línia en valencià, però que conselleria no dóna suficients places i molts es queden sense lloc. També que els estudis superiors en la majoria dels casos no poden ser estudiats.



Aquest documental del català reflecteix molt bé la situació que es viu hui en dia al País Valencià, on a pesar de totes les dificultats que es posen a l'ensenyança en la nostra llengua o el menyspreament de molta gent a aquesta, també hi ha gent que lluita per la normalització, per fer una unitat.

Pense que tots hem de posar de la nostra part, participant en les Trobades, educant els nostres fills desde l'ensenyament en el valencià i, mostrant les dificultats que sofreix, i com no, fer per a acabar amb elles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada