divendres, 27 de maig del 2016

ENTREVISTA A SERGIO SAIZ: "PER DAMUNT DE TOT UN PROFESSOR ÉS UN GRAN ACTOR"

Per Isabel Fraile (2n de Batxillerat)

Hui entrevistarem Sergio Saiz, llicenciat en Filologia Anglesa i actualment professor d’anglés en l’IES Torís.

Vas tindre sempre clar allò que volies estudiar? Quan ho decidires?

La veritat és que no, no vaig tindre les coses clares fins 3r de BUP, que ara correspon a 1r de Batxillerat, quan tenia uns 17 anys. Sempre m’havia agradat l’anglés i a més, hi tenia facilitat encara que no vaig tindre bons professors. Eixe any la meua professora d’anglés em va recomanar que fera la carrera de filologia ja que era dels pocs de la classe que aprovaven amb aquella dona, i va ser en eixe moment quan vaig començar a pensar que potser l’anglés seria una bona opció, i finalment, vaig decidir estudiar filologia.

divendres, 20 de maig del 2016

L'ART DE FER RIURE

Andrea Ruiz Tarín (2n de Batxillerat)

S'apaguen les llums, sona una cançó de The doors versionada en català i un focus il·lumina a un personatge en meitat de l'escenari que sembla que està fent un striptease. En efecte, el show de Xavier Castillo acaba de començar.



Si alguna cosa està clara abans d’anar a una actuació de Xavier Castillo és que les rialles estan assegurades... el que ve després és inesperat. L'objectiu principal de les seues actuacions és, en efecte, fer riure al públic i açò ho aconsegueix mitjançant l'ús d'una vestimenta extravagant (tangues), les frases recurrents "Què què?!", "Això ho pague jo!" i la proximitat que mostra amb el públic. Tanmateix, darrere d'aquestes rialles hi ha una forta crítica centrada, sobretot, en els polítics espanyols.

divendres, 13 de maig del 2016

ENTREVISTA A AMPARO GENOVÉS: "EL PROBLEMA DE LES RETALLADES CONTINUA A LA UNIVERSITAT"

Per Ana Pla (2n de Batxillerat)

Entrevistem Amparo Genovés, antiga alumna de l'IES Torís, que actualment es troba cursant el primer any de Magisteri a la Universitat de València.

En primer lloc, comenta'ns com descriuries la teua trajectòria a l'IES. Creus que el nostre IES té un bon nivell d'ensenyança?

La veritat és que la meua trajèctoria a l’IES ha sigut molt curta i satisfactòria ja que he conegut persones i aprés coneixements indispensables per a la vida. Pel que fa al nivel d’ensenyança, realment pense que és un dels instituts on més nivell acadèmic s’aconsegueix, prova d’açò són els resultats del selectiu.

divendres, 6 de maig del 2016

TORÍS I ELS POBLES DEL VOLTANT PARLEN ELS UNS DELS ALTRES

Per Paula Esteve Almonacil (2n de Batxillerat)

En primer lloc, començaré parlant de Manuel Sanchis Guarner, ja que aquest escriptor ha sigut el meu guia per a poder parlar de Torís i els seus pobles veïns.


Manuel Sanchis Guarner naix a València en 1911 i mor en 1981. Va ser filòleg i historiador i és considerat el pare de la filologia moderna a terres valencianes. 
És autor d'una vasta obra que comprén estudis de lingüística, literatura, història, etnografia i cultura popular, centrats en el País Valencià, però també en la resta dels domini lingüístic i la península Ibèrica. Va publicar obres cabdals per a la filologia i literatura catalanes i també per a la formació identitària del País Valencià com Els pobles valencians parlen els uns dels altres (1963-1983).