divendres, 23 de febrer del 2018

"PLAERDEMAVIDA", UN PROGRAMA RADIOFÒNIC SOBRE LITERATURA

Per Andreu Melis (2n de Batxillerat)

A Punt Media, la nova ràdio autonòmica, és una de les poques emissores d'expressió valenciana que hi ha al dial. Té ja una gran varietat de programes en emissió, però en aquesta crítica ens fixarem en un programa específic anomenat Plaerdemavida, presentat per Maria Josep Poquet i emés setmanalment, els dimecres de 13h a 14h, tot i que pot escoltar-se en diferit en el servei A la carta. Els temes que tracta giren al voltant de la literatura, exposada de forma agradable i dinàmica.


Per a fer aquesta crítica he escoltat 4 programes diferents, emesos tots en 2018, i que compten amb una gran varietat d’invitats que parlen de temes diversos així com d’obres escrites per ells mateixos. A més, tot això està mesclat amb jocs molt imaginatius en els quals interactuen els oients i música d’actualitat.

dijous, 22 de febrer del 2018

REVISTA IESTUDIANTS FEBRER 2018

Nova edició de la revista IEStudiants en paper, corresponent al mes de febrer de 2018.

divendres, 16 de febrer del 2018

VALENCIANISMOS EN CHESTE

Autor: Hugo Gil Gisbert (2n Batxillerat)

Voy a realizar un trabajo sobre los valencianismos en Cheste. El objetivo principal del trabajo es buscar que palabras se han cogido del valenciano y como se usan en Cheste. Utilizaré el libro titulado Vocabulario para andar por Cheste, por Vicente Sánchez Sánchez como ayuda.


Dentro de los valencianismos en Cheste hay varios tipos. Uno serían las palabras que se cogen del valenciano y se escriben igual, como por ejemplo:

divendres, 9 de febrer del 2018

ENTREVISTA A ELENA MORA, PROFESSORA DE DIBUIX: "ESTIC MOLT CONTENTA TREBALLANT A TURÍS"

Autora: Natalia Navarro Luján (2n de Batxillerat)

Aquesta vegada entrevistem Elena Mora, una de les professores d'Educació Plàstica i Visual de l'IES Torís. En ella ens explica la seva vocació pel dibuix i els seus inicis en aquest àmbit de l'ensenyament.


Com vas decidir el que volies estudiar? 

Des de xicoteta sempre m'ha encantat dibuixar. M'asseia a veure les sèries de dibuixos animats que m'agradaven amb un bloc de dibuix en el qual anava dibuixant i pintant els personatges de les sèries. Com que els pares veien que em passava el dia dibuixant van decidir portar-me a una acadèmia i allí vaig començar a aprendre de debò. Tindria uns 8 anys. Més endavant, ja a l'institut, em vaig adonar que amb l'assignatura que més gaudia i a la qual dedicava més temps era el dibuix, tant el tècnic com l'artístic. I vaig decidir que la carrera que em faria feliç era Belles Arts. Era una estudiant regular perquè m'agradava més eixir amb els meus amics que estudiar (com a la majoria de gent d'aquesta edat). Però em vaig esforçar per treure el BUP i el COU perquè el meu objectiu era entrar a la facultat de Belles Arts. Ara recorde aquells anys a la universitat com els millors de la meva vida. Vaig ser molt feliç estudiant allí.

dijous, 1 de febrer del 2018

VI CERTAMEN LITERARI "IES TORÍS"

En valencià - En castellano

VI CERTAMEN LITERARI 'IES DE TORÍS'

L'IES de Torís organitza per quinta vegada un certamen literari amb l'objectiu de promocionar la creació narrativa entre els joves, tant en valencià com en castellà. En aquesta edició, les obres admeses tornaran a ser relats curts de ficció. Les bases del certamen són les següents:

1. Poden participar tots els autors residents a la Comunitat Valenciana, que hagen nascut entre els anys 1997 i 2006 (tots dos inclosos).

2. S'estableixen dues categories:

a) Relat de ficció en valencià.
b) Relat de ficció en castellà.

Cada autor podrà presentar una obra com a màxim en cadascuna de les categories.

3. Les obres han de ser inèdites i estar escrites, segons la categoria, en castellà o valencià. No s'acceptaran obres premiades en altres certàmens o aquelles l'autoria de les quals siga discutible. Es rebutjaran aquelles obres que es consideren ofensives atenent als drets recollits per la Constitució Espanyola.

4. Les obres s'escriuran amb ordinador i es presentaran amb un tipus de lletra de 12 punts (Times New Roman o similar); amb un màxim total de 25 línies per full. L'extensió dels relats comprendrà des d'un mínim de 4 pàgines fins a un màxim de 8.