divendres, 8 de juny del 2018

ELS ESTIUS DEL SEGLE XX A TORÍS

Per Susana Ribes (2n de Batxillerat)

En aquest article tractaré el tema de l’estiu del segle XX a Torís i les seues tradicions en aquesta època de l'any.


Quan arribava la calor, les dones, acabant la vesprada, aprofitaven per a eixir a la porta a cosir o brodar, aprofitant la llum i el bon oratge. Després de sopar la gent eixia a la fresca per a passar la nit parlant amb els veïns, és a dir, es treien les cadires a la porta del carrer i es feia comboi entre el veïnat.



El dia que no hi havia feina, els torisans aprofitaven per anar al riu a banyar-se i a passar el dia. La gent del poble no anava a la platja perquè quedava molt lluny.

A l’estiu es treballava al camp (com la resta de l’any). Torís era un poble totalment agrícola ja que la majoria de les famílies treballaven al camp i vivien de les seues collites. Els dies consistien, per als homes, en anar al camp; les dones, en canvi, feien les tasques de la llar, encara que si hi havia molta faena al camp, anaven a ajudar els seus marits o pares. Amb una miqueta de sort, si la faena estava acabada i els treballadors havien complit amb la seua tasca, es passava amb el carro pel riu i la gent es refrescava abans d’anar a casa.


Especialment a l’estiu, els llauradors feien la verema, la recol·lecta del raïm. No sols estava aquesta feina sinó també la del meló i la collita de verdures com la tomaca i el pimentó.

Se solia menjar meló de tot l’any o d’Alger, molt fresc, després de dinar, ja que era el fruit típic de l'estiu i cada casa en tenia plantats als seus camps. Aquest sí que era un menjar per a combatre la calor. Uns dels plats típics de l’estiu era el pimentó i tomaca, no per ser un plat amb què combatre la calor, sinó perquè com a l’hort de cada casa hi abundaven les tomaques, se solien aprofitar d’aquesta manera. També era típic afegir caragols i fer suc de caragoles.

Es feien gelats de gel pur, amb una maquina sobre la qual calia posar el gel; la màquina tenia una manovella de la qual eixia el gel trossejat.

Parlarem seguidament de l’oci d’aquella època. Al poble de Torís, hi havia un cine que s’anomenava “Cine el Rector” on era típic anar els diumenges per la nit. També teníem un casino on la gent anava a ballar la nit del dissabte. A la segona quinzena d’agost tenien lloc les festes populars de Torís (fet que a dia de hui es manté). La festa als patrons consistia en fer processons i ball a la plaça del poble. En setembre acudien tots a la novena i quan acabava, les fadrines podien anar a passejar.

De l’estiu cal destacar la popular festa de San Jaume. A Torís la celebració consistia en anar al riu a passar el dia. Es dinava paella i s’aprofitava el fet d'estar en el riu per a fer el sopar, pimentó en tomaca. Al riu acudien els músics i es feia molta festa.


Ha sigut un treball, des de el meu punt de vista, molt interessant ja que he tingut l’oportunitat de poder conversar amb la meua àvia sobre els que feia abans. També, cada cosa que li preguntava venia acompanyada de milers d’històries o d’alguna anècdota que li havia ocorregut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada