dilluns, 30 de març del 2015

IESTUDIANTS EN PAPER, ABRIL 2015

Nova edició de la revista en paper. Podeu demanar la revista a l'institut demà i despús-demà.

Powered by Issuu
Publish for Free

divendres, 27 de març del 2015

ENTREVISTA A BEGOÑA ALMONACIL: "LES ASSIGNATURES QUE ESTUDIE A LA UNIVERSITAT M'HAN AJUDAT A ENTENDRE LA SITUACIÓ DE CRISI QUE TRAVESSEM"

Per Andrea González Martínez (2n de Batxillerat)

Ens trobem amb una antiga alumna de l’IES de Torís, Begoña Almonacil, que va a respondre’ns una sèrie de preguntes sobre la seua situació actual, més enllà de l'IES.

En quina promoció vas estudiar a l’IES Torís? Durant quants anys vas estar a l’IES?

Vaig acabar amb la promoció 2013-2014, durant 6 anys.



Creus que és important tindre l’institut al poble? Que va suposar per a tu?

Si, suposa una comoditat, ja que et permet estalviar temps en el trasllat i disposar de més temps per a l’estudi o temps lliure, a més suposa no destinar diners al transport, ja que el fet d'haver d’anar a un altre poble suposava pagar més. També, un altre aspecte positiu és que continues estudiant amb els teus amics, amb aquells amb què has anat tota la vida. Per últim crec que és un avantatge perquè els pares poden estar més en contacte amb els professors i seguir més de prop els estudis del seu fill.

divendres, 20 de març del 2015

CRÍTICA AL DOCUMENTAL "SÓN BOJOS AQUESTS CATALANS?"

Aprén castellà si vols fer vida aquí...”

Per Araceli Sánchez Martínez (2n de Batxillerat)

Aquest documental tracta l’ús de la llengua catalana en l’actualitat. Una jove alemanya, que ha aprés el català al seu país (i que no entén quasi res del castellà) va informar-se sobre el problema de la nostra llengua i va decidir vindre a les nostres terres per assabentar-se’n millor.



Alina Mosser, la protagonista del documental, se centra en parlar amb persones per saber si saben català o no, si l’entenen, el llegeixen, etc. Però també s’interessa per saber per què moltes receptes, aliments o altres coses de la vida quotidiana es troben sols en castellà en un lloc on la llengua oficial es el català o els seus dialectes. Després d’aquest viatge s’arriba a una conclusió evident.

dimecres, 18 de març del 2015

BALANÇ TRIMESTRAL DE LA BIBLIOTECA, MARÇ DE 2015

Aquest ha estat el primer trimestre complet en què hem tingut el sistema operatiu de la Biblioteca treballant i ens ha permés extraure estadístiques dels llibres més prestats i lectors més assidus a la lectura. Volem compartir amb vosaltres aquestes dades tan curioses i fer-vos un resum del funcionament de la Biblioteca en els darrers mesos, amb dades preses entre l'1 de gener i el 13 de març de 2015.

La Biblioteca de l'IES, en una imatge de 2012.

En primer lloc, la classificació per sexes resulta prou paritària; el nombre de lectores és lleugerament superior al de lectors: 51,25% de xiques front a 48,75% de xics. Pel que fa a l'edat, observem que els alumnes de 16 anys són els que més ús fan del servei de préstec de la Biblioteca (41,25% dels usuaris que han agafat algun llibre aquest trimestre), seguits de l'alumnat de 14 anys (17,5%) i del de 18 anys (12,5%).

divendres, 13 de març del 2015

MESTRES DE CIUTADANIA

Per Ana Alcover (2n Batxillerat)

Exposició al Centre Cultural la Nau de la Universitat de València. Visita realitzada el 2 de gener de 2015.

Francisco Tomás y Valiente, Manuel Broseta i Ernest Lluch.
Es tracta d’una exposició al voltant de tres personatges destacats al món universitari i polític valencià en una època de canvis cap a una societat democràtica. Lluiten per implantar l’Estatut d’Autonomia (fonamental per a recuperar la nostra llengua) i donen suport a publicacions en valencià que van sorgint. Les seues vides segueixen paral·lelismes que es destaquen a l’exposició: activitat universitària, activitat política i els tres foren assassinats per ETA.

divendres, 6 de març del 2015

ENTREVISTA A JESÚS CAÑIGRAL: "A L'INSTITUT ESTAVA MOLT A GUST, ENCARA QUE A LA UNIVERSITAT ERES MÉS INDEPENDENT"

Per Víctor Mora Almonacil (2n de Batxillerat)

Jesús Cañigral Beltrán va cursar 2n de Batxillerat l’any passat, curs 2013/2014, a l’IES Turís. Actualment està estudiant la carrera de Nutrició Humana i Dietètica a la Universitat de València.

Jesús, com va ser que agafares eixa carrera i no una altra com, per exemple, una relacionada amb l’esport?

Perquè no sabia què volia estudiar i em van donar a elegir entre eixa carrera o Criminologia. Aleshores vaig decantar-me per Nutrició Humana i Dietètica ja que està més relacionada amb les ciències que és el que he estudiat al Batxillerat.