divendres, 13 de març del 2015

MESTRES DE CIUTADANIA

Per Ana Alcover (2n Batxillerat)

Exposició al Centre Cultural la Nau de la Universitat de València. Visita realitzada el 2 de gener de 2015.

Francisco Tomás y Valiente, Manuel Broseta i Ernest Lluch.
Es tracta d’una exposició al voltant de tres personatges destacats al món universitari i polític valencià en una època de canvis cap a una societat democràtica. Lluiten per implantar l’Estatut d’Autonomia (fonamental per a recuperar la nostra llengua) i donen suport a publicacions en valencià que van sorgint. Les seues vides segueixen paral·lelismes que es destaquen a l’exposició: activitat universitària, activitat política i els tres foren assassinats per ETA.


Pertanyen a la mateixa generació, els tres són professors universitaris i desenvolupen càrrecs importants: al Congrés, al Senat, al Ministeri de Sanitat o al Tribunal Constitucional.

-MANUEL BROSETA (1932-1992). Professor de dret mercantil de les Universitats de València i Madrid.

-ERNEST LLUCH (1937-2000). Professor d’economia de les universitats de Barcelona, València i rector de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo.

-FRANCISCO TOMÁS Y VALIENTE (1932-1996). Professor d’història del dret de les universitats de Madrid, Salamanca i la Universitat Autònoma de Madrid.

Tots tres destaquen per obrir-se als corrents del pensament modern europeu i portar aquestes novetats a les aules. Buscaven aconseguir la regeneració democràtica del país. Des de les aules busquen formar ciutadans lliures.


Coincideixen per gaudir ensenyant i aprenent, investigant i introduint novetats a les seues especialitats, i creant deixebles. Els tres són intel·lectuals compromesos amb la democratització de la universitat i del país. Els tres s’implicaren en la oposició a la dictadura i en crear un marc de convivència democràtica i en la instauració de les autonomies. Tots tres van tenir les seues idees compartides o pròpies, però van treballar per millorar la seua societat des de les aules i els tres van tindre un tràgic final.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada