divendres, 2 de juny del 2017

LES FESTES DE TURÍS

Per Nuria Campos (2n Batxillerat)

Les festes populars de Turís són un esdeveniment molt esperat per tot el poble amb molta il·lusió. Les festes tenen lloc durant la primera quinzena d’agost i amplien grans actes de diferents temes com ara l'esport, els bous, la música, la cultura i l’església.


Les festes han anat evolucionant al llarg dels anys. L’any 1877 es van fer les primeres festes d’església, les primeres festes patronals, i aquest és el començament de tot. Al 1877 es compila el primer centenari de l’església del poble i per això es feren les processons de la baixada de San Francesc de Borja i la mare de Déu dels Dolors Gloriosos.





65 anys després, sent alcalde José Crespo, va tindre la idea al 1952 de crear unes festeres, però no com ho coneixem ara. Entre estes festeres que eren al voltant de quatre es troben Pilar Abad, amiga de la filla de Franco, i Cristina Treno, filla del conde de Treno de Calabarra. Aquestes festeres es vestien amb la pinta i la mantellina per a les processons.




Durant la dècada dels 40 i 50 tenia lloc l’entrada de vaques i vaquetes a la vesprada. Ara fem esmorzars abans de l’entrà, però una curiositat és que aquestos esmorzars no es feien, però a la vesprada, després de la solta de tres vaques i un bou, es feia un descans on la junta i l’alcalde anaven a l’ajuntament a berenar i els turisans anaven a berenar a bars i berenaven concretament ensalada amb amanida, olives, ceba, cacaus, tramussos i barral de vi. Una vegada acabat el berenar tornaven a la plaça a continuar amb les vaquetes. Cal dir que en aquesta época, excepte el cas citat anteriorment, que va durar uns tres o quatre anys, no hi havia festeres. També, a mes de les vaquetes, hi havia el costum de fer altres activitats com cucanyes, ànec a la bassa o curses de cavalls.


A partir dels anys 70 varen començar a desenvolupar-se les festes fins arribar a com nosaltres les coneixem. Aquest començament tingué lloc l’any 1972, gràcies al ti Choret, un home del poble a que li agradava molt la festa, i a l'alcalde José Crespo. Ells dos eren bons amics i varen parlar respecte al tema d’haver-hi unes festeres i una reina que representaren el poble durant les festes patronals i d’església. Aleshores la filla del ti Choret, Amparo Montesinos, va ser la primera reina de les festes de Turís.

Bou en corda (2016)

A més, 1972 va ser el primer any de bou en corda gràcies al ti Choret, que li regalà a la seua filla el bou en corda i va ser de la ramaderia de Machancoses. En aquells anys no es posaven barrots, el bou s’agafava a les portes de les cases. A mes del bou amb corda i de les vaquetes es va continuar amb les processons, la baixada de San Francesc de Borja i la mare de Déu dels Dolors Gloriosos, les misses i també la cavalcada.

Les festes van anar evolucionant i a partir de la meitat dels anys 80 va anar incorporant-se el vestit de tainera (vestit típic de la dona turisana). Al principi sols el teníen algunes xiques però actualment totes el tenen.

A poc a poc s'han anat celebrant més actes, com ara la semana de l'esport o els concerts de música de la banda del poble, unint esport, cultura i tradició.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada