divendres, 10 de febrer del 2017

FESTIVERN 2016

Per José Pérez i Aida Tos (2n de Batxillerat)

El Festivern és un festival de música en català, que se celebra al País Valencià els dies 29, 30 i 31 de desembre. Tot i que les primeres edicions no tenien un lloc predeterminat per a celebrar-se, actualment aquest festival pot ser gaudit a Tavernes de la Valldigna, un poble de la Safor. Aquest festival va sorgir al 2004 amb la intenció de construir una plataforma per a fomentar la música en la nostra llengua, açò fou una tasca molt complexa doncs no comptava amb el suport dels governants del País Valencià, però tot i això aquest any s’ha celebrat el 12é aniversari del Festivern.


El Festivern, actualment, és considerat una data clau als calendaris de la música en llengua catalana, i açò no és coincidència perquè el Festivern no sols és una concentració musical sinó que també s’organitzen diferents activitats esportives com per exemple el campionat de pilota o el torneig de bàsquet, però a més a més si no som addictes a l'esport també podem gaudir d’un altre tipus d’activitats com el concurs de paelles o l’entraeta festivernera de moros i cristians, que enguany s’ha celebrat per primera vegada al Festivern.


El dia 29 de desembre es va donar per iniciat el Festivern, tot i que el dia 28 ja hi havia gent a l’acampada, amb alguns cantautors com Xavi Sarrià i Feliu Ventura. A més a més durant la nit també van sonar a la carpa del Festivern grups com Herba Negra, Sva-ters o Kontaminació Akústika. El festival començava bé i semblava que anava a ser inoblidable.

Tot seguit el dia 30 de matinada es va celebrar el Corre-bars, que consisteix en una cercavila en què una xaranga (la Xaranga mecànica) guia i amenitza a la gent de bar en bar.




Sobre les 5 de la vesprada van començar a actuar els grups d’aquest dia que no eren ni més ni menys que grups com Buhos, Atzembla, Voltors o Inèrcia. I per a finalitzar actuaren els djs Escala i Corda. El Festivern seguia complint amb les expectatives però el millor encara estava per vindre.

L'últim dia havia arribat i les cares de cansament es veien reflectides a tothom que et creuaves a l’acampada, però ni això ni el fred podien acabar amb les ganes de gaudir de l’última nit. A més a més aquest dia es van celebrar un munt d’activitats, com les finals dels tornejos esportius, el concurs de paelles i l’entraeta festivernera mora. Però a més a partir de les 17:15 començaren a actuar tals grups com Atupa, Auxili, Pirat’s Sound Sistem, Itaca Band o Dr. Prats.


En la nostra opinió pensem que tot i que el cartell estava prou bé, degut a la participació de grans grups com Auxili, Los Chikos del Maíz o La Raíz encara que s’ha trobat a faltar més presencia de música en llengua catalana, i que el cartell podria haver sigut més fort, tot i això van estar molt bé tots els concerts.

Pel que fa a l’organització, estem molt contents de la creació del punt violeta, aquest fou creat amb la intenció que es mantinguera el respecte i de no permetre cap discriminació ni cap atac sexista, homòfob o racista de cap tipus. Açò ha sigut una mesura innovadora que pensem que ha sigut de gran ajuda per a mantindre un bon ambient, i que no es perdera l’actitud festiva del Festivern.


A més a més aquest festival té un impacte econòmic favorable al poble, doncs aquest any ha acollit més de deu mil persones, i açò ha suposat forts ingressos per als comerços de Tavernes de la Valldigna.

En conclusió, una experiència 100% recomanable, on hem conegut un munt de gent, que esperem poder repetir els pròxims anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada