divendres, 30 de gener del 2015

DAGOLL DAGOM

Per Juan Lozano (2n de Batxillerat)

Dagoll Dagom és una companyia de teatre independent espanyol que fou fundat al any 1974 pel director i poeta Joan Ollé. Está especialitzat en el génere de la comèdia musical i a més, está actualment dirigit per Joan Lluís Bozzo, Miquel Periel i Anna Cisquella.

Dagoll Dagom va representar amb gran èxit Mar i cel d'Àngel Guimerà
Aquesta companyia té els seus orígens en uns estudiants de la Universitat de Barcelona, els quals, aficionats al teatre, decidiren crear un grup de teatre anomenat NGTU (Nou Grup de Teatre Universitari). Però ja en 1974 comencen a representar obres davall el nom de Dagoll Dagom. D'altra banda, Dagoll Dagom fou una de les primeres companyies catalanes en sorgir després del franquisme.


Va continuar creixent de tal forma que al 1978 van llançar el primer exit de la companyia, Antaviana, basat en contes de Pere Calders i en la música de Joan Sisa. L’èxit d’aquest musical va ser tal que el grup va fer una gira per alguns estats europeus. A més, Antaviana va revolucionar el génere del teatre musical i va servir com punt d’inflexió per a la companyia.



A més, en aquestos temps, la companyia va compondre altres obres de menor rellèvancia, com Nit de Sant Joan i Glups, inspirada en l’autor teatral francés Gérard Lauzier. Com a consequència de la força de la companyia, aquesta va decidir unir-se a dos grans companyies en el món del teatre català com son Tricicle i Anexa. Així es formà la productora 3xtr3s, la qual representava obres de les tres companyies i feia doblatges d’obres internacionals.

Però just 10 anys després, Dagoll Dagom va aconseguir el que pareixia imposible, va superar l’èxit d'Antaviana amb l’obra Mar i Cel, considerada com el millor espectacle musical tant per al teatre català com per al teatre espanyol. L’espectacle s’insipira en l’obra d’Àngel Guimerà Mar i Cel i narra l’expulsió dels moriscos per part del rei Felip III. D’altra banda, va rebre molts premis entre els que destaca el Premi de la Asociació d’Actors i Directors de Catalunya al millor espectacle de la temporada.



Malgrat de l’èxit de Mar i Cel, la productora no va traure cap obra d’importància en els anys posteriors. Gran part de la culpa es perquè la productora va interessar-se més pel pas del teatre a la televisió, on TV3 va llançar les telecomèdies produides per la productora 3xtr3s: Oh! Europa i SicoXpress, les quals varen tindre una gran acceptació per part del públic de la xicoteta pantalla.

Per finalitzar, s’hi pot consultar l’actualitat de la companyia en la seua pàgina web, www.dagolldagom.com. A més, en 2014, Dagoll Dagom compleix 40 anys del seu naiximent i per aquesta raò, el grup està reproduint amb més continuitat les seus grans obres al teatre Victoria de Barcelona per a que el públic gaudisca d’un dels millors grups del teatre català en la història.

Com a opinió personal del grup de Dagoll Dagom, he de dir que només realitzant el treball, m’he adonat de la importancia d’aquesta companyia per a l’impuls del teatre català, ja que després de 40 anys, el grup continua tenint una gran importancia dins del món del teatre. Per això m’agradaria, si tinc l’opció, d'anar a veure una de les dos grans obres de Dagoll Dagom. Per últim, no puc acabar aquesta valoració sense comentar l’impuls que donà aquest tipus de teatre independent a la llengua catalana d’aquest temps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada