divendres, 12 de desembre del 2014

TERESA CIFRE: “ALS ESTUDIS HE COBERT LES MEUES EXPECTATIVES, PERÒ EL MERCAT LABORAL EXIGEIX MÉS FORMACIÓ”

Per Ana Alcover (2n de Batxillerat)

Entrevistem Teresa Blasco Cifre, antiga alumna de l’IES Torís quan encara es trobava en un edifici provisional al centre de la localitat i únicament es podia cursar fins 4t ESO. Teresa va continuar els seus estudis a l’IES de Bunyol i posteriorment va cursar el Grau en Economia a la Universitat de València i continua actualment la seua formació per poder trobar més possibilitats laborals.


En quina promoció vas estudiar a l’IES Torís? Fins a quin curs vas poder estudiar a l’IES?

En la promoció 2004-2008, i únicament vaig poder cursar l’ESO perquè el nou institut, malgrat que ja estava en construcció, no es va acabar a temps. Tornant la vista enrere recorde la gran quantitat de manifestacions i les visites a la Conselleria d’Educació a València per reclamar el que semblava tan bàsic per a un poble com el nostre i a la vegada tan utòpic. Però, la utopia es va convertir en realitat i vaig poder assistir a la inauguració com a membre de la Cort d’honor de la Regina de les Festes d’aquell any, la qual cosa em va fer molta il·lusió per tot el que havíem lluitat per aconseguir-ho tant alumnes, com professors, pares, AMPA i Ajuntament.


Penses que va ser important per a tu el fet que el centre on feres els estudis de secundaria estiguera prop de la teua casa? Vas notar el canvi al Batxillerat?

Pense que sí degut a la comoditat que suposa que el centre estiga al municipi on resideixes per diverses raons d’estalvi: d’una banda l’estalvi de temps que suposa la proximitat, i d’altra banda per motius econòmics ja que no has de fer ús, necessàriament, de cap mitjà de transport. Tot i això, el canvi al Batxillerat tampoc va suposar gran cosa llevat que cada matí havia d’agafar un autobús per poder arribar i per tant, matinejar un poc més, però s’ha de vore el costat positiu: el trajecte et servia per repassar per als exàmens o estudiar aquell punt que no et va donar temps la nit anterior.

Per a fer Batxillerat on hagueres de desplaçar-te? Penses que va ser una bona elecció?

A Bunyol, perquè em vaig replantejar el costum d'estudiar al Complex Educatiu de Xest, quan en realitat l’antic institut de Turís tenia algun tipus de connexió amb el de Bunyol, i de fet, recorde que es deia IES Turís – Secció Bunyol. A més que també vaig valorar motius econòmics com el cost del transport i quina elecció em permetia estalviar més temps.

Quina opció triares al Batxillerat? Per quina raó elegires aquesta opció? 

El de ciències socials. La raó em sembla curiosa perquè en quart d’ESO totes les optatives que vaig triar estaven encaminades d’alguna manera al Batxillerat científic: biologia, física i química, matemàtiques difícils... encara que no estava segura del que volia en realitat perquè tot m’interessava, i en el moment de formalitzar la matricula, recorde que estava de viatge i la decisió la vaig prendre en el mateix moment en que em van cridar des de l’institut preguntant-me pel Batxillerat pel que em decantava.

Penses que estigueres encertada i les assignatures elegides eren les que després a la universitat et resultaren d’utilitat?

Sense cap dubte. Pel que fa a les assignatures crec que qualsevol d’elles és d’utilitat en major o menor grau, si bé he de dir que l’assignatura de matemàtiques al Batxillerat de ciències socials va ser un tant bàsica per al Grau que he cursat; però s’ha de pensar també en totes aquelles persones que trien aquest Batxillerat fugint d’unes matemàtiques que els resulten difícils i que no volen optar pel Batxillerat de lletres pures.

Quins estudis has realitzat?

El Grau en Economia.


Una vegada realitzats els estudis creus que has cobert les expectatives que et plantejaves? 

Sí, però l’estat actual del mercat laboral exigeix més formació. Et va costar molt adaptar-te a la universitat? No. Els professors des del primer moment tenen en compte que hi ha gent que no ha cursat anteriorment alguna assignatura perquè ve de cicles formatius, de Batxillerat científic, perquè fa anys que no estudien i han decidit fer-ho a conseqüència de la crisi econòmica... i per tant, insisteixen en l’explicació dels conceptes, recalquen la importància d’assistir a tutories en cas que es tinguen dubtes... També es molt important el suport i l’ajuda dels nous companys i el treball en equip, que a l’institut no està massa fomentat i en la universitat és fonamental per ser un dels pilars bàsics en els que es basa el Pla Bolònia. Així com també la inexistència d’exàmens parcials requereix constància i treball continu, la qual cosa és més fàcil per a qui està acostumat a treballar diàriament i no deixar-ho tot per a la nit d’abans.

Una vegada graduada, et planteges seguir la teua formació?

Sí, de fet estic cursant un Màster actualment.

Ara que estem ja pensant en els exàmens trimestrals, creus que la pressió dels exàmens i les proves PAU es similar a la pressió del treball i proves a la universitat?

Depén de cadascú, hi ha persones que abans d’un examen entren en un estat de nerviosisme que no experimenten altres, i açò succeeix de la mateixa manera a l’institut i a la universitat. Si bé, he de dir que estic convençuda que la pressió depén de com de responsable siga una persona i de les expectatives que tinga. De cara a la selectivitat, al tractar-se d’un examen únic per a cada assignatura s’assembla més eixa pressió a la dels exàmens universitaris, en comparació als exàmens parcials. Que no et preocupe la pressió, perquè amb treball i estudi tot s’aprova, i amb el pas del temps puc dir que tot esforç té la seua recompensa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada