divendres, 11 de març del 2016

PARLANT DE "CAMINS AL SUD", AMB SERGI DURBÀ

Per Rafa Martínez i Juan Carlos Soriano (2n de Batxillerat)

Sergi Durbà (Sagunt, 1979) és llicenciat en Filologia Catalana, professor de valencià i escriptor. Difusor del valencià allà per on passa.


Eixírem de la classe de valencià com qualsevol dijous, quan de sobte trobàrem una figura que ens recordava a un vell conegut, era Sergi Durbà, el nostre tutor de 1r d’ESO. Parlava amb el director de l’IES, mentre caminàvem tots decidits a assistir a la xarrada sobre el seu llibre Camins al sud. Una volta asseguts a l’aula d’usos múltiples veiérem a Sergi, un poc nerviós, cal dir-ho, però amb l’entusiasme de tornar a veure els seus antics alumnes.


Tot seguit Sergi començà la xarrada explicant-nos un poc sobre el seu llibre, que per cert, el tenia un poc oblidat. Estava sent una xarrada prou atractiva, Sergi ens parlava sobre la situació del valencià a les terres del sud, fent referència a les històries que contava en el llibre relacionades amb aquest tòpic mentre nosaltres féiem preguntes al mateix temps. Quan s’acabà la xarrada al voltant d’una hora, Sergi ens va signar alguns exemplars de Camins al sud i ens vam fer una foto amb ell.

El tema d’aquesta xarrada girava al voltant del valencià, més en concret de la seua situació a pobles i ciutats on es permet l’exempció als instituts. Aquest fenomen és una realitat a terres on el valencià no se sent al carrers i, per tant, els estudiants que arriben a l’institut prefereixen no donar l’assignatura. Esta situació provoca que els alumnes exempts que es queden a l’aula mentre la resta rep la classe, es dediquen a molestar el professor i els companys. El llibre que ens presentà Sergi reflecteix amb un to humorístic i irònic aquests esdeveniments que ell mateix va sofrir. La xarrada anava adreçada als grups de 1r i 2n de Batxillerat que decidiren llegir el llibre com a voluntari en la primera avaluació.




Per a nosaltres ha sigut una experiència increïble haver pogut gaudir de la seua companyia i dels seus coneixements. Com hem assenyalat abans, la presentació del llibre fou molt dinàmica, alhora que l’autor compartia les seues experiències tan interessants i inoblidables per a ell, que ens feren gaudir d’una estona entretinguda i divertida.

Per a concloure aquesta crítica, volem invitar-vos a llegir el llibre de Sergi Durbà Camins al sud, una història molt interessant per a reflexionar una bona estona. I també volem aprofitar per a donar les gràcies a Sergi per haver accedit a vindre a Torís i al Departament de Valencià per fer-ho possible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada