divendres, 23 de febrer del 2018

"PLAERDEMAVIDA", UN PROGRAMA RADIOFÒNIC SOBRE LITERATURA

Per Andreu Melis (2n de Batxillerat)

A Punt Media, la nova ràdio autonòmica, és una de les poques emissores d'expressió valenciana que hi ha al dial. Té ja una gran varietat de programes en emissió, però en aquesta crítica ens fixarem en un programa específic anomenat Plaerdemavida, presentat per Maria Josep Poquet i emés setmanalment, els dimecres de 13h a 14h, tot i que pot escoltar-se en diferit en el servei A la carta. Els temes que tracta giren al voltant de la literatura, exposada de forma agradable i dinàmica.


Per a fer aquesta crítica he escoltat 4 programes diferents, emesos tots en 2018, i que compten amb una gran varietat d’invitats que parlen de temes diversos així com d’obres escrites per ells mateixos. A més, tot això està mesclat amb jocs molt imaginatius en els quals interactuen els oients i música d’actualitat.


Plaerdemavida té una duració aproximada d’una hora i en aquest període de temps prenen protagonisme diferents escriptors en llengua catalana que aborden temes proposats per la presentadora i que responen qüestions sobre les seues obres. Per altra banda, aquestes entrevistes es van alternant amb jocs relacionats amb la literatura i utilitzen les xarxes socials com Twitter per tal de comunicar-se amb els oients del programa.

El programa inclou seccions sobre temes diversos, com ara “La Bona Lletra”, que compta amb la col·laboració de Vicent Usó, on es parla de temes que influeixen directament en la literatura com l’atmosfera dels relats (l’ambient que presenta una novel·la, els sons, les olors, etc.) o com triar un bon narrador, ja siga intern o extern i les característiques que ell necessita; “El punt del llibre”, on es presenten al públic llibreries que hi ha al País Valencià i que tenen alguna característica en concret; “El joc dels fragments”, on el programa llig un fragment d’un llibre i els oients han d'intentar endevinar el títol del llibre.

Si ens fixem en els autors invitats podem apreciar la varietat que hi presenten. Normalment tenen en comú que han guanyat algun premi literari però també poden haver-hi escriptors que han anat simplement perquè tenen coneixements sobre el tema que va a tractar cada programa. Alguns autors i autores que han sigut entrevistats són Isabel-Clara Simó, Carme Riera, Marc Granell, etc.

Maria Josep Poquet i Isabel-Clara Simó

En un dels programes es va tractar la relació entre la poesia i les xarxes socials i com poden aquestes ajudar a una major difusió i moviment dels poemes. Al llarg de l'emissió contactaren amb instituts valencians com l'IES El Cid a València, l'IES Ausiàs March de Gandia i l'IES Sant Blai d’Alacant. Les connexions li donen a la cadena una major difusió i una forma molt bona d’abordar un programa, amb aquesta col·laboració es promou tant la poesia com el valencià.

Un altre tema que tractaren va anar dirigit a les dones ignorades o afectades per la repressió que hi havia uns anys enrere en l’escriptura. Van fer al·lusió a escriptores com Caterina Albert, que va haver d'utilitzar el pseudònim de “Victor Català” per a poder escriure durant molts anys, o a Concha Espina, a qui la RAE li va furtar el Premi Nobel de literatura en no votar-la simplement perquè era dona.

Per a finalitzar hauria de dir-se que aquest programa va adreçat a tots els sectors de la societat, no té una edat límit i es pot aprendre molt escoltant els escriptors i la informació que dona la presentadora.

L’única cosa que m’ha incomodat d’aquest programa és que, a l’hora de presentar als participants, no donen massa detalls i moltes vegades no se sap ben clar qui està parlant i al voltant de què ho fa. Per tal de valorar la nova emissora valenciana caldria escoltar mes varietat de programes i fer una comparació detallada, no obstant això, m’ha quedat clar que Plaerdemavida es tracta d’un programa professional i dut a terme amb ordre i recursos variats, on es respecta el to de paraula i les converses són agradables i amb preguntes adequades al mitjà de comunicació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada