dimarts, 19 de maig del 2015

CRÍTICA AL DOCUMENTAL "QUÈ ENS PASSA, VALENCIANS!?"

"Si ells que són valencians no cuiden la llengua, qui la pot cuidar?".

Per Gloria Crespo (2n de Batxillerat)

Aquest és un documental sobre l'ús del valencià a les distintes comarques i pobles de la Comunitat Valenciana (també anomenada País Valencià). La nostra protagonista és una alemanya que ha estudiat català al seu país de naixement (de castellà, en sap molt poc). La protagonista del documental ja ha viatjat per tot Catalunya, la Franja i Andorra per comprovar la parla del català dins la societat (però aixo ocorre en un altre documental anomenat Són bojos, aquests catalans!?) i ara vol anar-se'n a la Comunitat Valenciana per descobrir si es pot viure parlant només en valencià... Si hi ha una societat realment bilingüe...


El documental tracta de donar resposta a aquestes preguntes. Què ens passa valencians? és el títol d'aquest treball que comença a Sant Rafael del Riu (Castelló) i acaba a Guardamar del Segura (Alacant). És la segona part d'una trilogia que aborda la situació del català en la vida quotidiana i que es va iniciar amb el documental Són bojos, aquests catalans!? (com ja he comentat abans) i acabarà amb un altre sobre les illes Balears, quan tinguen l'oportunitat de finançar-lo.

Aquest reportatge ha sigut realitza per Zeba produccions, les persones que han preparat el guió i el muntatge son Sergi Guix i Eduard Miguel, la producció ha sigut possible gràcies a Sergi Sala; qui va tindre l'idea original de fer aquest documental és David Valls, que a més és el director i qui ha fet el guió; i la protagonista alemanya es diu Alina Moser.

Realment s'assemblen molt els dos documentals, no pel contingut sinó per la forma, ja que tracten sobre com està hui dia la parla catalana en la nostra societat. I Alina intenta descobrir preguntant a la gent, buscant per internet, parlant amb persones que entenen sobre el tema... Aquest tema realment és interessant perquè la gent de parla valenciana o catalana no li dóna importància al tema de la llengua, cadascun parla la llengua que vol sense parar-se a pensar si la seua llengua materna (valencià o català) està en decadència o... qui sap com.


Però, per què un documental sobre la situació del català? Segons el director, David Valls, ell volia veure, al marge de les enquestes del Govern, quina és la situació de la llengua sobre el terreny per veure si és possible viure únicament en català. Molta gent diu: jo visc en català. Però moltes coses les fem en castellà sense adonar-nos: llegir el prospecte d'un medicament o l'etiqueta d'un pot de mongetes, anar al cinema, jugar a un videojoc ... Si una persona de fora només sap català és quan ens adonem que falten moltes coses en la nostra llengua. I, d'on naix la idea? David va contar en una entrevista que ve d'un documental on un irlandès que es dedicava a recórrer Irlanda parlant només en gaèlic, sense canviar de llengua. I que ell va pensar en fer el mateix aquí i ho va aconseguir, deu anys després de veure el documental.

En conjunt el documental està ben estructurat perquè va recorrent tota la Comunitat de dalt a baix, amb un ordre concret. A més el tema que tracta em resulta molt interessant perquè jo sóc defensora de la meua llengua, del valencià, i coses com que no hi haja mitjans de comunicació en la meua llengua em preocupa, i molt. Com a mi sí que m'interessa la llengua igual que m'interessa que perdure durant moltes generacions, no entenc als valencians (perquè catalans, la majoria si accepten el català com la seua llengua, i no tenen vergonya de parlar-lo; almenys un nombre més gran que valencians) que no volen parlar valencià pel fet que no els agrade la SEUA llengua. Està bé, a mi fa uns anys tampoc m'agradava parlar-lo però no perquè no m'agradara sinó perquè em donava vergonya equivocar-me.

En conclusió, m'ha agradat molt el vídeo i si el recomanaria veure'l perquè es prou curiós i està molt bé, sobretot deuria de veure'l la gent que parle valencià clar està, pot ser es senten identificats en alguna cosa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada