Dagoll Dagom és una companyia de teatre independent espanyol que fou fundat al any 1974 pel director i poeta Joan Ollé. Está especialitzat en el génere de la comèdia musical i a més, está actualment dirigit per Joan Lluís Bozzo, Miquel Periel i Anna Cisquella.
Dagoll Dagom va representar amb gran èxit Mar i cel d'Àngel Guimerà |
Va continuar creixent de tal forma que al 1978 van llançar el primer exit de la companyia, Antaviana, basat en contes de Pere Calders i en la música de Joan Sisa. L’èxit d’aquest musical va ser tal que el grup va fer una gira per alguns estats europeus. A més, Antaviana va revolucionar el génere del teatre musical i va servir com punt d’inflexió per a la companyia.
A més, en aquestos temps, la companyia va compondre altres obres de menor rellèvancia, com Nit de Sant Joan i Glups, inspirada en l’autor teatral francés Gérard Lauzier. Com a consequència de la força de la companyia, aquesta va decidir unir-se a dos grans companyies en el món del teatre català com son Tricicle i Anexa. Així es formà la productora 3xtr3s, la qual representava obres de les tres companyies i feia doblatges d’obres internacionals.
Però just 10 anys després, Dagoll Dagom va aconseguir el que pareixia imposible, va superar l’èxit d'Antaviana amb l’obra Mar i Cel, considerada com el millor espectacle musical tant per al teatre català com per al teatre espanyol. L’espectacle s’insipira en l’obra d’Àngel Guimerà Mar i Cel i narra l’expulsió dels moriscos per part del rei Felip III. D’altra banda, va rebre molts premis entre els que destaca el Premi de la Asociació d’Actors i Directors de Catalunya al millor espectacle de la temporada.
Malgrat de l’èxit de Mar i Cel, la productora no va traure cap obra d’importància en els anys posteriors. Gran part de la culpa es perquè la productora va interessar-se més pel pas del teatre a la televisió, on TV3 va llançar les telecomèdies produides per la productora 3xtr3s: Oh! Europa i SicoXpress, les quals varen tindre una gran acceptació per part del públic de la xicoteta pantalla.
Per finalitzar, s’hi pot consultar l’actualitat de la companyia en la seua pàgina web, www.dagolldagom.com. A més, en 2014, Dagoll Dagom compleix 40 anys del seu naiximent i per aquesta raò, el grup està reproduint amb més continuitat les seus grans obres al teatre Victoria de Barcelona per a que el públic gaudisca d’un dels millors grups del teatre català en la història.
Com a opinió personal del grup de Dagoll Dagom, he de dir que només realitzant el treball, m’he adonat de la importancia d’aquesta companyia per a l’impuls del teatre català, ja que després de 40 anys, el grup continua tenint una gran importancia dins del món del teatre. Per això m’agradaria, si tinc l’opció, d'anar a veure una de les dos grans obres de Dagoll Dagom. Per últim, no puc acabar aquesta valoració sense comentar l’impuls que donà aquest tipus de teatre independent a la llengua catalana d’aquest temps.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada