divendres, 6 de maig del 2016

TORÍS I ELS POBLES DEL VOLTANT PARLEN ELS UNS DELS ALTRES

Per Paula Esteve Almonacil (2n de Batxillerat)

En primer lloc, començaré parlant de Manuel Sanchis Guarner, ja que aquest escriptor ha sigut el meu guia per a poder parlar de Torís i els seus pobles veïns.


Manuel Sanchis Guarner naix a València en 1911 i mor en 1981. Va ser filòleg i historiador i és considerat el pare de la filologia moderna a terres valencianes. 
És autor d'una vasta obra que comprén estudis de lingüística, literatura, història, etnografia i cultura popular, centrats en el País Valencià, però també en la resta dels domini lingüístic i la península Ibèrica. Va publicar obres cabdals per a la filologia i literatura catalanes i també per a la formació identitària del País Valencià com Els pobles valencians parlen els uns dels altres (1963-1983).


Els pobles valencians parlen els uns dels altres es l’obra que prové d'una línia de treball encetada per l'autor en la seua joventut i que el va portar a ser un dels capdavanters dels estudis etnogràfics valencians. Es tracta d'una recopilació exhaustiva de locucions tòpiques amb base geogràfica, feta a partir d'una àmplia bibliografia i completada amb investigacions pròpies.

Arribats en aquest punt, em centraré en la part del llibre de Sanchis Guarner en la que parla de la Ribera Alta. La Ribera Alta és una comarca valenciana formada per 35 municipis i amb capital a Alzira. Degut al creixement urbanístic, els nuclis urbans d'Alzira, Algemesí i Carcaixent han quedat units en l'actualitat, formant un nucli proper als cent mil habitants. L'actual comarca de la Ribera Alta comprén les subcomarques històriques de la Vall dels Alcalans al nord i la Vall de Càrcer i el Baix Albaida al sud.


Torís, es un poble xicotet que es troba molt a prop d’altres municipis com Godelleta, Real o Montroi, entre altres. Per aquesta raó moltes són les dites trobades que fan referencia a Torís:

1) Tres coses té Torís
que brillen com el sol:
els fadrins, les fadrines
i la Verge dels Dolors.

2) Per ser bon torisà,
home cristià i honrat,
ha de ballar la taina
i estar enamorat.

3) És la gràcia i salero
que té la torisana,
que al mirar a un fadrí
li fa ballar la taina.

La taina és el ball típic del poble i una de les melodies de la dolçaina. És un ball tradicional que ens identifica, basat en la nostra música tradicional i existeix des de fa més de 100 anys. Es tracta d’un passeig pla que es limita als moments en què només sonen el tabal i les postisses, mentre que quan comencen les melodies s’executa el ball.

4) Els de Torís són pixorros.

Pixorros és el malnom que ens identifica i “El pixorro” és el pasdoble del poble turisà. Aquesta dita la trobem a Real de Montroi.

5) En Torís,
bones dones i bon vi.

Cal destacar que l’agricultura al poble turisà té un paper molt important i quan s’acaba agost la majoria dels homes ja es troben treballant a la vinya. Aquesta frase la trobem al propi poble de Torís. 

6) Les xiques de Torís
diu que volen anar
a València a la fira
perquè es volen casar.
Amb el monyo ben fet
i la cara llavà’,
arracades de plata
i una agulla dorà’,
mocador de Manila,
sinagües amb botons,
miriñaque de gasa,
botitos amb tacons.

7) De Torís, en un dia tres.

Aquesta dita la diuen Torrent, la raó és que diuen que la Justícia de Torrent en un sol dia hagué de penjar tres torisans.

8) ¿Torrentí i bravo?
Canta-li un trobo.
I si és de Torís,
canta-li’n sis. 

Aquesta dita la trobem a Real de Montroi. Aquests tenen fama d’espavilats i no creuran falòries. 

9) Torrentina
puta fina,
i si és de Torís,
tira-li’n sis.

La trobem a Quart de Poblet.

A més, Godelleta i Torís són dos pobles veïns que sempre han tingut problemes i des de fa més de 90 anys un dia en pasqua, per tradició, el lloc on es va caminant per a menjar-se la mona de pasqua és Godelleta. Així que va sorgir una dita: "Godelleta la flor del planeta, Torís la merda del país". Però si li preguntem a un torisà et dirà el contrari: "Torís la flor del país, Godelleta la merda del planeta".

Per últim, podem dir que Torís sempre ha criticat Godelleta per ser un poble molt xicotet i aquests, per defendre’s, deien que el seu poble, Godelleta era com una xicoteta Suïssa ja que sempre han volgut fer entendre que Godelleta és un poble millor en tots els sentits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada