divendres, 29 de juny del 2018

ACTE DE GRADUACIÓ DE 2n DE BATXILLERAT

Dijous 28 de juny tingué lloc l'acte de graduació de l'alumnat de 2n de Batxillerat. Com és tradicional, l'acte se celebrà al Teatre Ideal de Torís i comptà amb els parlaments de les tutores, tant de Mercedes Flores (tutora del 2n de Batxillerat Humanístic) com de M. Carmen Pérez (tutora del 2n de Batxillerat Científic).



A més del lliurament d'orles, es van lliurar els premis del VI Certamen Literari IES Torís i el Premi José Martínez al millor expedient de 2n de Batxillerat. L'actuació d'un grup de músics estudiants de 2n de Batxillerat va amenitzar l'acte.

divendres, 22 de juny del 2018

BONES VACANCES!

Aquests dies s'han acabat definitivament les classes del curs 2017/18. Confiem que haja sigut un curs ben productiu per a totes i tots i, per als qui encara estigueu a temps de redreçar la situació, us desitgem èxit a les proves extraordinàries de la setmana que ve.


Bon estiu i bones vacances! Gaudiu de la platja i la piscina, dels gelats i els granisats, de la família i els amics, dels dies llargs i les nits curtes. Agafeu energies i força, que al setembre us esperem de nou a l'IES Torís.

dijous, 21 de juny del 2018

IESTUDIANTS JUNY 2018

Nova edició de la revista en paper. Última del curs 2017-2018.

dijous, 14 de juny del 2018

GUANYADORS DEL VI CERTAMEN LITERARI IES TORÍS

Els guanyadors del VI Certamen Literari IES Torís són els següents:

En la categoria en valencià el primer premi és per al relat "Les PAU maten" de Nayra Pastor Fernández. El millor relat d'un autor de Torís-Godelleta és "La guerra insecticida", de José Luna Mateo.

Por su parte, en la categoría en castellano, el primer premio es para el relato ”Aquel gigante, Thuria”, de Marc Camañes Muñoz. El premio correspondiente a un autor de menos de 16 años es para el relato “La gran catástrofe”, de Paula Pastor García. Además, la organización concede un accésit extraordinario al relato “La verdad”, de Javier Ibáñez Crespo y otro al relato “Los jardines de Hagares”, de Carlos Hernández Saiz.


divendres, 8 de juny del 2018

ELS ESTIUS DEL SEGLE XX A TORÍS

Per Susana Ribes (2n de Batxillerat)

En aquest article tractaré el tema de l’estiu del segle XX a Torís i les seues tradicions en aquesta època de l'any.


Quan arribava la calor, les dones, acabant la vesprada, aprofitaven per a eixir a la porta a cosir o brodar, aprofitant la llum i el bon oratge. Després de sopar la gent eixia a la fresca per a passar la nit parlant amb els veïns, és a dir, es treien les cadires a la porta del carrer i es feia comboi entre el veïnat.

divendres, 1 de juny del 2018

ELS CULTIUS DE L'HORT ESCOLAR

L'hort escolar de l'IES Torís es troba en plena producció. Hem tingut una primavera especialment plujosa i això s'ha traduït en una collita variada, segons ens ha explicat Daniel Gil, professor del Departament de Ciències Naturals i coordinador dels treballs de l'hort. Tot seguit podreu veure imatges preses a l'hort.

Lletugues

divendres, 25 de maig del 2018

EL PERIODISTA RAFA SÁNCHEZ ENS PARLA DE LA SÈRIE "MERLÍ"

Per Fran Beza (2n de Batxillerat)

Hui parlarem amb el presentador i director del programa d’UPV Ràdio El nombre es lo de menos. El seu nom és Rafa Sánchez i conjuntament amb el seu equip ha viatjat en diverses ocasions fins a Barcelona, on han fet les cobertures de les preestrenes de la segona i tercera temporada de la sèrie de televisió d’èxit mundial, Merlí. També li preguntarem sobre la reapertura de la nova televisió pública valenciana.


Com s’aconsegueix una acreditació per a esdeveniments com la preestrena de Merlí?

El procediment és senzill i molt més ara que tota la informació està a internet. En el cas de Merlí, assistírem a la preestrena quan encara s’emetia a TV3. Tots els mitjans de comunicació tenen un departament de premsa que s’encarrega de gestionar els contactes amb altres mitjans de comunicació. Llavors, nosaltres vam buscar el contacte amb el departament de premsa de TV3 i vam sol·licitar acreditacions per cobrir l’esdeveniment.

divendres, 18 de maig del 2018

UNA DELEGACIÓ DE L'IES TORÍS VIATJA A MAUTHAUSEN

Entre el 4 i el 7 de maig de 2018, una representació d'alumnes i professors de l'IES Torís va viatjar a Àustria en una visita organitzada per l'Amical de Mauthausen de Barcelona. A aquesta visita també hi han assistit representants d'altres cinc instituts valencians: IES Els Ports de Morella, IES Doctor Simarro de Xàtiva, IES Hoya de Buñol, IES Joan Fuster de Bellreguard i IES Enric Valor de Pego.


El viatge de la delegació torisana ha estat sufragat per l'Ajuntament de Turís i l'alumnat ha aconseguit la beca a partir d'un concurs de treballs d'investigació sobre Vicent Vidrier, torisà torturat al camp de Mauthausen i assassinat al de Gusen. A més, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha participat en l'homenatge central a les víctimes de l'Holocaust.

divendres, 11 de maig del 2018

"PELS PÈLS!": CRÍTICA TEATRAL

Autor: Miguel Valencia (2n de Batxillerat)

Pels Pèls, dels creadors d’Imprebis i els productors de La Ratonera, és una comèdia policíaca per a morir-se de risa, on cada dia són els espectadors qui han de decidir el final. Durant la representació es tractarà d’esbrinar quin dels quatre sospitosos ha comés l’assassinat. Tots quatre estaran tancats en una perruqueria junt amb dos policies. El públic hi participarà també i decidirà, amb els seus vots, qui és l’assassí o assassina. És tant l’èxit de Pels pèls, que l’obra ja ha entrat al Llibre Guiness dels Rècords.


Un altre aspecte que cal destacar d’aquesta obra es la participació amb el públic. L’obra consta de dos moments essencials on els espectadors han de interaccionar amb els personatges per intentar solucionar el misteri. El primer, té lloc en acabar la primera part de la representació, on els actors ixen a la saleta del teatre i són sotmesos a una gran quantitat de preguntes que mes endavant hauran respondre. Per últim, els espectadors hauran d’entrevistar a cada personatge per intentar endevinar qui ha comés l’assassinat. Els dos policies contaran amb l’ajuda del públic per trobar al assasí mitjançant un sistema de vots amb la gent present en la representació.

divendres, 4 de maig del 2018

"EL NOM", CRÍTICA DE LA PEL·LÍCULA ESTRENADA A TV3

Per Natalia Navarro (2n de Batxillerat)

“Com eres capaç de posar-li al teu fill el nom de Hitler?”

Vicenç és convidat a casa de Pere i Cuca, la seua germana, a sopar. A més, a aquest sopar acudeix també Claudi, un amic de la infància dels dos germans. Tots junts esperen que arribe Anna, la dona de Vicenç. Mentre l'esperen, Vicenç els anuncia com van a anomerar al seu fill que està a punt de nàixer, cosa que provoca un caos en la familia.



La pel·lícula és escrita i dirigida per Alexandre de La Patellière i Matthieu Delaporte. Aquesta pel·lícula s’assembla a una altra que vaig vore anomenada Perfectos desconocidos, ja que igual que El nom, trancorre al llarg d'un sopar entre amics i es van desenvolupant diverses problemàtiques.

divendres, 27 d’abril del 2018

DOS ALUMNES DE L'IES TORÍS GUANYEN EL PREMI SAMBORI

Els alumnes de 2n d'ESO Andreu Rodrigo Torrelles (2n A) i Yoel Higón Llácer (2n B) han guanyat el Premi Sambori comarcal. Les obres que han presentat són, respectivament, La nimfa Andròmeda i La vida. La Fundació Sambori va premiar-los el passat 20 d'abril de 2018 en el transcurs d'una gala celebrada a l'Auditori de Rafelguaraf. La professora Susana Diert va acompanyar-los.


divendres, 20 d’abril del 2018

DUES CRÍTIQUES DE L'OBRA TEATRAL "EL NOM"

Crítica d'Andrea Nogueroles (2n de Batxillerat)

El Nom fa una reflexió sobre les relacions familiars, d'amistat i sentimentals on esclaten conflictes que poden marcar un punt i a banda en la relació. L'obra comença amb un tipus de monòleg, fet per un dels personatges, Vicent, on presenta i descriu a cadascun dels personatges que intervenen en l'obra.


Anna i Vicent estan a punt de ser pares quan són convidats a sopar a casa d'Isabel i Pere, la germana i el cunyat de Vicent. Mentre esperen a Anna per sopar, Vicent i Isabel es troben amb un bon amic, Carles. Tots tres comencen a fer-li preguntes a Vicent sobre la seua propera paternitat fins que llancen la típica qüestió: Quin nom heu elegit per al xiquet? A partir d'aquest moment, comença l'argument de l'obra, on surgeixen moltes preguntes i conflictes entre els personatges.


divendres, 13 d’abril del 2018

VIATGE DE L'IES TORÍS A GRANADA

L'alumnat de 2n d'ESO i un grup d'estudiants de 2n de Batxillerat han visitat aquests dies la ciutat de Granada. El grup torisà ha gaudit del patrimoni natural i arquitectònic de la ciutat, visitant l'Alhambra, el Generalife, la Catedral, el barri de l'Albaicín, etc. El professorat acompanyant ha sigut Susana Diert, Jesús Lerma i Begoña Ribera.


dimecres, 28 de març del 2018

JORNADA DE FI DEL SEGON TRIMESTRE

El passat dimecres 28 de març vam celebrar a l'IES Torís una jornada cultural i esportiva en la qual se celebraren tallers i activitats diverses pensades per a tot l'alumnat. Us deixem tot seguit amb una galeria de fotografies que il·lustren algunes de les activitats que es realitzaren al centre amb motiu del final del segon trimestre.


divendres, 23 de març del 2018

ENTREVISTA A JESÚS LERMA (PROFESSOR DE SOCIALS): "SI ELS DOCENTS PERDÉREM LES GANES DE FORMAR-NOS, ENS QUEDARÍEM OBSOLETS RÀPIDAMENT"

Per Javier Higón (2n de Batxillerat)

Hui tinc el plaer d’entrevistar a Jesús Lerma, professor de Geografia i Història a l'IES Torís. Jesús està especialitzat en Història antiga per la Universitat de València. És un home d’allò més divertit i professional en el seu treball.


A què et dedicaries si no fores professor?

A viure, segurament. No ho sé, no ho tinc molt clar, ara per ara no pense en cap altra cosa que no siga ser mestre del que sóc.

divendres, 16 de març del 2018

MY FAVOURITE ANIMAL: QUITITA

By Rafa Iranzo Luján (1r ESO B)

My favourite animal is my cat Quitita. She lives in my house in Turís, Valencia. She has got four legs and a long tail. She is brown, black and white. She can sleep twenty-two hours! She can jump about two metres. Quitita is carnivorous – she eats meat, insects and flies. She sleeps in my bed, she runs and jumps about two hours and she hunts insects and birds. In the picture, she is sleepin in my bed.


divendres, 9 de març del 2018

KEVIN SÁNCHEZ (ANTIC ALUMNE): "EN PUJAR-ME A UN ESCENARI, CANVIE DRÀSTICAMENT"

Per Gerard López (2n de Batxillerat)

Kevin Sánchez és un antic alumne de l'IES Torís. Va passar per les aules del centre entre els anys 2010 i 2014 i posteriorment va cursar el Batxillerat musical a Bunyol. S'ha format en el Conservatori com a músic i actualment és un virtuós del bombardí.


Com van ser els teus inicis? Pensaves arribar tan lluny?

Vaig començar perquè els meus pares m’apuntaren com extraescolar, igual que a la música, també a futbol. Mai no vaig pensar que arribaria a açò però a dia de hui és la meua professió.

divendres, 2 de març del 2018

"UNA HABITACIÓ PRÒPIA", UN ALTRE PROGRAMA SOBRE LLIBRES A LA RÀDIO VALENCIANA

Per Antti Ahola Rivas (2n de Batxillerat)

Una habitació pròpia és un programa de la ràdio À Punt, el presenta Irene Rodrigo amb la col·laboració del periodista Eugenio Viñas.


En cada programa s'introdueix un llibre diferente que la locutora llegeix. Parla d’algun tema concret que es desenvolupa al llibre de manera que el relaciona amb la vida quotidiana. Mentrestant, Eugenio relaciona l’obra amb la música i els programes de televisió, a més de esmentar de vegades algunes curiositats. Al llarg del programa parla amb l’audiència i amb algun escriptor convidat, i també rep missatges de veu que els oients envien. A part, ens podem escoltar diversos fragments de música en pauses relacionades amb el llibre.

divendres, 23 de febrer del 2018

"PLAERDEMAVIDA", UN PROGRAMA RADIOFÒNIC SOBRE LITERATURA

Per Andreu Melis (2n de Batxillerat)

A Punt Media, la nova ràdio autonòmica, és una de les poques emissores d'expressió valenciana que hi ha al dial. Té ja una gran varietat de programes en emissió, però en aquesta crítica ens fixarem en un programa específic anomenat Plaerdemavida, presentat per Maria Josep Poquet i emés setmanalment, els dimecres de 13h a 14h, tot i que pot escoltar-se en diferit en el servei A la carta. Els temes que tracta giren al voltant de la literatura, exposada de forma agradable i dinàmica.


Per a fer aquesta crítica he escoltat 4 programes diferents, emesos tots en 2018, i que compten amb una gran varietat d’invitats que parlen de temes diversos així com d’obres escrites per ells mateixos. A més, tot això està mesclat amb jocs molt imaginatius en els quals interactuen els oients i música d’actualitat.

dijous, 22 de febrer del 2018

REVISTA IESTUDIANTS FEBRER 2018

Nova edició de la revista IEStudiants en paper, corresponent al mes de febrer de 2018.

divendres, 16 de febrer del 2018

VALENCIANISMOS EN CHESTE

Autor: Hugo Gil Gisbert (2n Batxillerat)

Voy a realizar un trabajo sobre los valencianismos en Cheste. El objetivo principal del trabajo es buscar que palabras se han cogido del valenciano y como se usan en Cheste. Utilizaré el libro titulado Vocabulario para andar por Cheste, por Vicente Sánchez Sánchez como ayuda.


Dentro de los valencianismos en Cheste hay varios tipos. Uno serían las palabras que se cogen del valenciano y se escriben igual, como por ejemplo:

divendres, 9 de febrer del 2018

ENTREVISTA A ELENA MORA, PROFESSORA DE DIBUIX: "ESTIC MOLT CONTENTA TREBALLANT A TURÍS"

Autora: Natalia Navarro Luján (2n de Batxillerat)

Aquesta vegada entrevistem Elena Mora, una de les professores d'Educació Plàstica i Visual de l'IES Torís. En ella ens explica la seva vocació pel dibuix i els seus inicis en aquest àmbit de l'ensenyament.


Com vas decidir el que volies estudiar? 

Des de xicoteta sempre m'ha encantat dibuixar. M'asseia a veure les sèries de dibuixos animats que m'agradaven amb un bloc de dibuix en el qual anava dibuixant i pintant els personatges de les sèries. Com que els pares veien que em passava el dia dibuixant van decidir portar-me a una acadèmia i allí vaig començar a aprendre de debò. Tindria uns 8 anys. Més endavant, ja a l'institut, em vaig adonar que amb l'assignatura que més gaudia i a la qual dedicava més temps era el dibuix, tant el tècnic com l'artístic. I vaig decidir que la carrera que em faria feliç era Belles Arts. Era una estudiant regular perquè m'agradava més eixir amb els meus amics que estudiar (com a la majoria de gent d'aquesta edat). Però em vaig esforçar per treure el BUP i el COU perquè el meu objectiu era entrar a la facultat de Belles Arts. Ara recorde aquells anys a la universitat com els millors de la meva vida. Vaig ser molt feliç estudiant allí.

dijous, 1 de febrer del 2018

VI CERTAMEN LITERARI "IES TORÍS"

En valencià - En castellano

VI CERTAMEN LITERARI 'IES DE TORÍS'

L'IES de Torís organitza per quinta vegada un certamen literari amb l'objectiu de promocionar la creació narrativa entre els joves, tant en valencià com en castellà. En aquesta edició, les obres admeses tornaran a ser relats curts de ficció. Les bases del certamen són les següents:

1. Poden participar tots els autors residents a la Comunitat Valenciana, que hagen nascut entre els anys 1997 i 2006 (tots dos inclosos).

2. S'estableixen dues categories:

a) Relat de ficció en valencià.
b) Relat de ficció en castellà.

Cada autor podrà presentar una obra com a màxim en cadascuna de les categories.

3. Les obres han de ser inèdites i estar escrites, segons la categoria, en castellà o valencià. No s'acceptaran obres premiades en altres certàmens o aquelles l'autoria de les quals siga discutible. Es rebutjaran aquelles obres que es consideren ofensives atenent als drets recollits per la Constitució Espanyola.

4. Les obres s'escriuran amb ordinador i es presentaran amb un tipus de lletra de 12 punts (Times New Roman o similar); amb un màxim total de 25 línies per full. L'extensió dels relats comprendrà des d'un mínim de 4 pàgines fins a un màxim de 8.

dimarts, 30 de gener del 2018

L'IES TORÍS RECORDA LES VÍCTIMES DE L'HOLOCAUST

El passat divendres 26 de gener, vespra del Dia Internacional de la Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, els alumnes i les alumnes de l'Institut d'Educació Secundària de Torís, junt als professors i les professores del centre, van recordar les víctimes de la barbàrie, amb la inauguració i l’encesa d'una flama, en memòria de totes elles.


El memorial, enguany, representa la manera en què els nazis identificaven amb un sistema de marcatge els diferents presoners, basant-se principalment en triangles invertits de diferents colors. Els triangles estaven fets de tela i es cosien sobre les jaquetes i camises dels presoners. Estes marques eren obligatòries i tenien significats concrets que servien per a distingir les raons per les quals el presoner havia sigut ingressat al camp: presos comuns, homosexuals, testimonis de Jehovà, dones associals, gitanos, malalts mentals, jueus i presos polítics. En definitiva, tota una diversitat que no entenia ni de gèneres, ni d’edats, ni de raça...  


divendres, 26 de gener del 2018

ENTREVISTA A PAULA ESTEVE: "LA UNIVERSITAT REQUEREIX MÉS RESPONSABILITAT"

Autora: Andrea Nogueroles (2n de Batxillerat)

Entrevistem Paula Esteve Almonacil, exalumna del centre i actualment estudiant d'Administració i Direcció d'Empreses (ADE) a la Universitat de València. Paula va formar part de la promoció d'alumnes de Batxillerat 2015-2016, que se situaren en les Proves d'Accés a la Universitat com a millor centre públic del País Valencià, amb més de 450 centres aspirants. I a més a més, pertany a la primera promoció que ha realitzat íntegrament els estudis d'ESO i Batxillerat en el nou edifici.


En primer lloc, comenta’ns com ha sigut el teu pas pel nostre institut.

Recorde el primer dia d’institut com si fora ahir mateix i la realitat és que el temps passa molt ràpid i sense adonar-me’n, ja fa set anys. L’institut era una novetat, a més, la meua promoció va ser la primera que començava des d’un principi al nou institut. 1r d'ESO va ser un any de canvis i experiències noves amb nous companys de Godelleta. Vas coneixent els professors i és per aquesta raó que, sobretot en 2n de Batxiller, vam tindre una relació molt pròxima a ells, i l’ambient que es respirava a classe era genial. Sense cap dubte, aquest va ser el pitjor any a l’institut ja que es tracta d’un curs decisiu. Però deixant a part aquest any, recorde amb molt bon sabor de boca aquesta etapa a l’institut: els amics, les excursions, el creuer amb Miguel i Joan, les graduacions, el sopar en el bar d’Antonio, les pizzes de la cafeteria, i com no, el Tenim paraula de Jaume.

divendres, 19 de gener del 2018

LES RONDALLES D'ENRIC VALOR, EN DIBUIXOS ANIMATS

Per Andrea Crespo (2n de Batxillerat)

Catacric, catacrac és una sèrie infantil produïda per la cadena valenciana À Punt Media i composta per capítols on cadascun d’ells és una representació de les rondalles de l’escriptor valencià Enric Valor.


A cada capítol podem trobar antigues tradicions, es localitzen a pobles valencians i de tots es pot aprendre alguna cosa. Cada rondalla tracta d'un tema diferent, però totes s'assemblen entre elles, i és en la picardia d'alguns personatges o en com són de cabotes.

divendres, 12 de gener del 2018

UN LLIBRE SOBRE EL PARLAR DE TORÍS

Susana Ribes i Miryam Lladró (2n de Batxillerat)

El llibre El valencià de Torís. El parlar de la Vall dels Alcalans fou escrit l'any 2007 per Vicent Beltran i Calvo i Carles Segura i Llopes i es troba a la biblioteca de l'IES Torís. El llibre comptà amb l'aportació de nombrosos veïns del poble i cal destacar la col·laboració de Paula Mateu, professora de valencià al nostre centre i fa uns anys, alumna d'aquests dos autors a la Universitat d'Alacant.


Tant Vicent Beltran com Carles Segura han volgut enllestir una monografia dialectal amb els apartats clàssics d’aquesta disciplina (fonètica, morfologia i lèxica) ampliant l’àrea d’estudi a la resta dels pobles de la Vall dels Alcalans (Montserrat, Montroi, Real, Llombai, Catadau i Alfarb) i a Carlet.