divendres, 15 de desembre del 2017

ENTREVISTA A PILAR PÉREZ: "M'ENCANTA FER CLASSE I ESTAR EN CONTACTE AMB GENT JOVE"

Per Susana Ribes Estellés (2n de Batxillerat)

En aquesta ocasió, entrevistem Pilar Pérez Lázaro, professora del Departament de Castellà de l'IES Torís. Pilar és llicenciada en Filologia Espanyola per la Universitat de València.


A què et dedicaries si no fores docent? En què t’hauria agradat treballar?

M’agradaria llegir molts llibres i després fer una reflexió sobre els mateixos. Ser com una espècie de crítica literària, de temes que m'interessen. M’agrada molt la literatura llatinoamericana, en especial tinc curiositat per la literatura escrita per les dones.

divendres, 1 de desembre del 2017

PRESENTACIÓ A TORÍS DEL LLIBRE "VINDRÀ LA MORT I TINDRÀ ELS TEUS ULLS", D'URBÀ LOZANO

Per Marcos Pedre (2n de Batxillerat)

El passat divendres 24 de novembre l'escriptor Urbà Lozano va presentar a la biblioteca municipal de Torís el seu últim llibre Vindrà la mort i tindrà els teus ulls. Aquest llibre ha estat el relat guanyador del Premi Enric Valor de Novel·la 2016. Urbà Lozano i Rovira (Alginet, 1967) compagina la seua tasca com a escriptor amb la de professor de valencià a l'IES Bunyol. L’acte de presentació de l’obra va comptar amb la presència de l’autor, acompanyat de Gonçal López-Pampló, director literari de Bromera, i de César Augusto Asencio, diputat de Cultura i Educació.


La presentació va començar a les 8:20 de la vesprada i comptà amb l'assistència de moltes persones, va estar quasi plena. La presentació va començar amb una brillant intervenció de tres xiques pintant la portada del llibre en un llenç al ritme d'una guitarra i poc després una altra xica va començar a recitar el poema de Cesare Pavese Vindrà la mort i tindrà els teus ulls

divendres, 24 de novembre del 2017

"KAUEN TOT", CRÍTICA SOBRE L'OBRA TEATRAL

Per Hugo Trilles (2n de Batxillerat)

Kauen tot fa una crítica sobre la situació del teatre valencià, mitjançant la història de dos actors i els encarregats de les llums i el atrezzo, els quals ens monstren una situació en la qual necessiten guanyar diners, perquè porten sis mesos sense cobrar. Per a guanyar diners fan l’intent de modernitzar-se creant nous formats teatrals: teatre a la carta, teatre a domicili, microteatre i fins i tot es plantegen vendre el teatre. Tot això amb un punt d’humor agredolç.


Tot i que el tipus d’humor és bo, pel fet de tractar-se d'una crítica de l’actualitat et fa sentir malament perquè quan vaig anar al teatre, en el públic sols hi havia tres persones a part de mi. En aquell moment em vaig adonar que la crítica d’aquesta obra està prou encertada, ja que a banda tampoc trobem gran quantitat d’obres de teatre en valencià per a vore-les.

divendres, 17 de novembre del 2017

CORRELLENGUA 2017: ISABEL DE VILLENA

L'escriptora del curs 2017/18 seleccionada pel Departament de Valencià és Isabel de Villena, la primera escriptora de les lletres valencianes, protagonista d'una sèrie d'actes organitzats l'any passat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Universitat de València.

divendres, 10 de novembre del 2017

"CAMILA" (RELAT)

Autora: Nerea Ruiz Serrano (3r D)

Lauren Jauregui és una noia de 20 anys que mai ha sortit de festa. És una jove responsable i estudiosa, té un passat difícil i no és feliç. Li falta la noia que la va deixar marcada. La seua felicitat en aquell temps.


La seua amiga Dinah és tot el contrari: festera i poc responsable. Quan Dinah demana a Lauren que vagi a una festa a canvi d’esforçar-se ella la resta del curs, la noia d’ulls verds no es pot negar.

divendres, 3 de novembre del 2017

VISITA DEL GRUP DE DANSA GINECEO A.C. DE LA UNIVERSITAT DE GUADALAJARA (MÈXIC)

El passat 19 d'octubre el Grup de Dansa GINECEO A. C. de la Universitat de Guadalajara (Mèxic) va visitar Torís i va actuar al Teatre Ideal per a l'alumnat del nostre centre. Hi van haver dos números conjunts: un de música per part de l'alumnat, dirigit per la professora Rosa Serrat i un en solitari per la companyia mexicana. L'acte va ser presentat per Patricia Aguirre, directora de la companyia, i Rafel Arnal, doctor en Música.


dilluns, 30 d’octubre del 2017

VICENT VIDRIER (ANTIC ALUMNE DE L'IES): "LES NOVES TECNOLOGIES I LA INFORMÀTICA TENEN MOLT DE FUTUR"

Per Lluís Burguet (2n de Batxillerat)

L'entrevistat en aquesta ocasió és Vicent Vidrier, alumne de la promoció 2012/13 del Programa de Qualificació Professional Inicial (PQPI) a l’IES Torís. Vicent ens parla dels estudis que va realitzar amb posterioritat i dels seus projectes de futur.



Quan vas acabar els teus estudis a l'IES Torís?

Vaig acabar-los amb 16 anys, en l’any 2013.

dilluns, 23 d’octubre del 2017

CELEBRANT EL 9 D'OCTUBRE A ALZIRA

Per Clàudia Bisbal (1r de Batxillerat)

El passat diumenge 8 d’octubre vaig assistir a un concert que va ser organitzat per l’Ajuntament d’Alzira en el recinte firal d’aquesta mateixa localitat, amb la finalitat de celebrar un dia tan important per als valencians com és el 9 d’Octubre. Aquest ha sigut el tercer any consecutiu que he assistit a aquest concert, és a dir, des que l’organitzaren la primera vegada. Vaig anar amb els meus amics a qui vaig conèixer gràcies al Festivern.

Zoo
Enguany el cartell va estar encapçalat pel grup que va tocar en casa, Pupil·les Dilatives, que va actuar davant d’un públic prou escàs a causa de l’hora en què va començar, ja que tothom estava sopant. Van fer una gran actuació continuant amb el seu estil tan característic de rap feminista, i així van donar per inaugurat el concert amb magnificència.

dilluns, 16 d’octubre del 2017

"VÍCTIMA DEL MAL" (RELAT)

Autor: Óscar Dalmau (4t C) 

Acabava d’eixir de classes de piano, anava pel carrer amb una motxilla penjada al muscle on portava les partitures i les claus de la nova casa a la qual m’havia mudat. La casa no m’agradava perquè només estava la meua família a la finca i en algunes parts hi havia cases acordonades per culpa dels okupes. En arribar al pis vaig obrir la porta principal que grinyolava, estava enfront del pati de llum, vaig pujar les escales cegues de fusta que també grinyolaven i donaven vertigen. Una vegada al segon pis, el 2n A, vaig obrir la porta i vaig veure un post-it de color groc que deia amb la lletra de ma mare que aplegaria un poc més tard. Vaig deixar la motxilla a terra i em vaig endinsar pel passadís, vaig veure una silueta, encenguí el llum i l’ombra no hi era. Després vaig escoltar un colp i em vaig dirigir ràpidament a la porta. Quan vaig arribar un home em va agafar i em va estampar contra l’espill i el moble que estava al rebredor. Vaig caure a terra i intentava fugir-hi; però em va xafar l’esquena i em va alçar pels cabells. Després que em relliscara pel passadís i deixara un reguer de sang i llàgrimes li vaig mossegar la mà, vaig córrer cap al pati de llums, vaig obrir la finestra per agafar-me a una canonada que començava al segon replanell per tal de pujar al tercer, però m’ho impedia la pluja que em feia esvarar.



En arribar al tercer pis vaig posar la mà a la finestra i l'home que havia passat sense problemes perquè no hi havia porta sinó cintes policials, va xafar-me-la perquè em caiguera. Li vaig estirar la caputxa i vaig córrer fins la vivenda. Allà m’arrossegà fins a la finestra, m’estampà contra el vidre amb mig tronc del cos fora i es va caure la caputxa negra que duia a la mà. En eixe moment, que entrava un raig de llum, me n’adoní que era el rostre del meu pare. Malgrat tot,em va tirar pel pati de llums, em vaig agafar al primer estenedor que vaig poder, vaig cridar i, en quatre segons, es va trencar i vaig caure mentre cridava, plorava, com una càmera lenta. Vaig eixir del meu cos flotant de manera transparent, com un fantasma, no entenia per què estava mirant el meu propi rostre ple de sang.

dilluns, 2 d’octubre del 2017

ALEJANDRO BARONA (PROFESSOR DE MATEMÀTIQUES): "LES PERSONES EVOLUCIONEM I ANEM DESCOBRINT ALLÒ QUE ENS SATISFÀ MÉS"

Per Valeriya Nechyporuk (2n de Batxillerat)


Aquesta vegada entrevistem Alejandro Barona, un dels professors de Matemàtiques del centre. Quan acabe el curs 2017/18 es compliran dos anys de la seua arribada a l’IES Torís. És un professor molt divertit i volgut pels seus alumnes.


Quan vas decidir el que volies estudiar?

La veritat és que tenia bastant clar el que volia estudiar ja en acabar la meua etapa d'estudis de primària. Sempre m'he sentit atret per conéixer els secrets que fan funcionar totes les coses, per buscar solucions als problemes que un es troba i per optimitzar els recursos disponibles. Si a això li afegeixes l'atracció per tot el que està relacionat amb les comunicacions i l'electrònica, llavors no resulta complicat comprendre per què vaig optar per l'enginyeria de telecomunicació.

dilluns, 25 de setembre del 2017

"ADÉU, PAPALLONA" (RELAT)

Autora: Rebecca Guerrero (4t C)

Lilly. Aquell nom sempre em feia somriure. Recorde quan la vaig conéixer. Estava tan feliç, era tan... infantil. La vaig veure quan estava al parc, mirant una flor xicoteta, acatxada mentres admirava alguna cosa. Jo, com no veia molt bé el que estava mirant, em vaig acostar. Recorde que tenia el cabell groc lligat en una cua, i com els seus ulls brillaven, observant la papallona que, quan la vaig veure, era preciosa. Ella em va preguntar si m’agradava l’insecte xicotet, i jo vaig respondre, agitant el cap, en afirmació. Però no podia pensar en més coses a part de la bellesa d’aquella desconeguda. M’havia enamorat.


I ara estic, tres anys després d’això, mirant-la amb la mateixa cara d’embaladit mentre que ella, asseguda, somreia quan va veure la xicoteta papallona que li vaig portar a l’habitació de l’hospital. Exactament. Ja feia uns mesos que Lilly havia sigut ingressada dins d’aquell horrible edifici, per culpa d’una malaltia desconeguda, i havia de reposar en el mateix llit durant un temps. Un temps llarg.

dilluns, 18 de setembre del 2017

ENTREVISTA A JACOBO MOYA, ANTIC ALUMNE DE L'IES TORÍS

Per Natalia Navarro (2n de Batxillerat)

Entrevistem Jacobo Moya, músic i exalumne del nostre institut. En aquesta entrevista ens explica el seu pas per l'IES Torís i algunes experiències acadèmiques i laborals.


Quants anys vas estar a l’IES?

Vaig estar a l’IES durant 4 anys, del 2000 al 2004.

dilluns, 11 de setembre del 2017

BENVINGUTS AL CURS 2017-18


Una prova irrefutable que l'estiu comença a acomiadar-se de tots nosaltres és que irremisiblement comencen les classes a l'institut. Ja s'han acabat els dies de calor, gelats i piscina i a poc a poc hem d'anar pensant en llibres, deures i estudi. Un any més, Iestudiants obri la seua finestra virtual per tal de mostrar-vos els treballs més reeixits de l'alumnat de l'IES Torís. Confiem que ens acompanyeu i ens seguiu un curs més. Benvingudes! Benvinguts!

dilluns, 26 de juny del 2017

IESTUDIANTS JUNY 2017

Nova edició de la revista en paper. Ja pots demanar-la a la consergeria.

divendres, 16 de juny del 2017

ENTREVISTA A JORGE CAMÁÑEZ: "FORMAR PART DE LA PRIMERA PROMOCIÓ D'ENGINYERIA BIOMÈDICA ÉS UN AVANTATGE"

Per Santi Camáñez (2n Batxillerat)

Entrevistem Jorge Camáñez Crespo, antic alumne de l'IES Torís. Actualment ha finalitzat la carrera d'Enginyeria Biomèdica. Jorge va pertànyer a la primera promoció de Batxillerat que va eixir de l'IES Torís i casualment ha format part de la primera promoció que ha cursat el grau d'Enginyeria Biomèdica a la Universitat Politècnica de València.


Quan vas acabar el Batxillerat a l'IES Torís?

Al curs 2010-2011, si no recorde malament. D'això ja fa uns sis anys. El temps passa volant.

divendres, 9 de juny del 2017

CRÍTICA A LA PEL·LÍCULA "INCERTA GLÒRIA"

Per Kele Fabián (2n Batxillerat)

Una casa senyorial és assaltada per uns feixistes. Un capità agafa l'home de la casa i el trau de la llar malgrat la resistència oposada; de cop i volta el capità trau la pistola i li pega un tir. Mentrestant la dona demana que no maten als seus fills, que sols són xiquets. Així comença la pel·lícula Incerta glòria.


L’any 1937 al front d'Aragó, en plena Guerra Civil espanyola, Lluís, un jove oficial republicà, és destinat a un lloc temporalment inactiu en un paratge desèrtic. En aquest context retrobarà al seu amic de carrera, Juli, i coneixerà una misteriosa vídua, la senyora del poble, amb qui intercanviarà favors. Aquesta dona juga un paper important al film, tant que Lluís acaba enamorant-se'n.

divendres, 2 de juny del 2017

LES FESTES DE TURÍS

Per Nuria Campos (2n Batxillerat)

Les festes populars de Turís són un esdeveniment molt esperat per tot el poble amb molta il·lusió. Les festes tenen lloc durant la primera quinzena d’agost i amplien grans actes de diferents temes com ara l'esport, els bous, la música, la cultura i l’església.


Les festes han anat evolucionant al llarg dels anys. L’any 1877 es van fer les primeres festes d’església, les primeres festes patronals, i aquest és el començament de tot. Al 1877 es compila el primer centenari de l’església del poble i per això es feren les processons de la baixada de San Francesc de Borja i la mare de Déu dels Dolors Gloriosos.

divendres, 26 de maig del 2017

ENTREVISTA A JAUME SOLER: "EL QUE MÉS M'AGRADA D'UNA FEINA ÉS VEURE QUE SIGA ÚTIL"

Per Alicia Ruiz (2n de Batxillerat)

Aquesta vegada entrevistem a Jaume Soler, cap d’estudis de l'IES Torís i professor de Tecnologia Industrial.


A què et dedicaries si no fores docent?

La veritat és que hi ha prou feines que m’agraden, podia haver-me dedicat a moltes coses molt diferents. Si fóra un negoci, m’hauria agradat tindre una llibreria, ja que m’agrada molt la lectura. També m’agraden les coses relacionades amb la natura i el medi ambient, com ara haver sigut guarda forestal o alguna cosa així. Per sort tinc prou interessos i podria treballar en coses molt diverses.

divendres, 19 de maig del 2017

LA TAINA

Per Maria Ibáñez (2n de Batxillerat)

La taina és un ball típic de Turís, iniciat a l'any 1800. Aquest ball es ballava a l'era del Pi, situada al Turrulló, una part elevada de Turís, on els diumenges es reunia molta gent del poble que ballaven en grup, formant un cercle i de vegades, eixia alguna parella a ballar enmig de tots.


La indumentària que duien era vestits de faldellí, és a dir, una tela grossa i sense ornaments. A dia de hui, els vestits llueixen molts brodats a la falda. D'altra banda, hi havia un grup de gent que feia ritmes al so del tabalet i la dolçaina. Abans no s'utilitzaven les castanyoles, però hui en dia s'utilitzen i li donen sonoritat a la cançó.

divendres, 12 de maig del 2017

ENTREVISTA A L'ACTRIU JÚLIA FORTAÑA: "ÉS MOLT DIFÍCIL TROBAR PAPERS EN VALENCIÀ"

Per Maria Sala (2n de Batxillerat)

Un dels últims projectes d’aquesta jove actriu ha sigut El fil roig de la consciència, un curtmetratge realitzat per alumnes de Comunicació Audiovisual del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València, que prompte tindrem per internet.


Com va nàixer el teu desig d’actuar, de ser actriu?

El meu desig d’actuar realment va aparèixer des de molt xicoteta perquè jo comencí a fer teatre quan tenia 4 anys com a extraescolar del col·le, i una anècdota molt curiosa (riu) és que recorde que jo volia ser actriu però a la vegada pensava que, clar, era un treball molt compromès perquè si et donaven un paper d’una pel·lícula i mories com a personatge, jo pensava, home doncs almenys que la pel·lícula siga bona perquè si he de morir doncs que almenys la pel·lícula després tinga èxit (riu) i això era el que em feia plantejar-me que no volia ser actriu; però des de super xicoteta. I després vaig seguir i en l’institut ja poguí entrar primer en l’optativa, després en la companyia i després ja en la companyia professional i, bé, ja començar a menejar-me, a trobar mànager o algú que em menejara i clavar-me de ple en el món.

dilluns, 8 de maig del 2017

LA FUNDACIÓ SAMBORI PREMIA DOS ALUMNES DE L'IES TORÍS EN EL SEU CONCURS DE LITERATURA EN VALENCIÀ

Divendres 5 de maig es van lliurar a Guadassuar els premis comarcals Sambori 2017 de narrativa en valencià. Enguany l'IES Torís està de doble enhorabona perquè dos dels nostres alumnes, matriculats al grup de 1r d'ESO A, van ser premiats en la categoria de primer cicle d'ESO: Rubén Guaita (per l'obra La sort de tindre un germà) i Andreu Rodrigo (per l'obra Vila Desèrtica). La professora de valencià i tutora dels alumnes, Susana Diert, va assistir a Guadassuar al lliurament de premis.


divendres, 5 de maig del 2017

L'ALGUERÈS

Per Carlos Costa (2n de Batxillerat)

Coneixem que a casa nostra ha estat sempre parlada la llengua catalana en diversos territoris (a la Comunitat Valenciana, a Catalunya, a Balears, a la Franja de Ponent aragonesa...), i que tammateix és parlada en alguns territoris francesos des dels anys de la Corona d'Aragó, a la zona Languedoc-Roussillon (al Rosselló, a Catalunya nord), però.... coi! Que els italians també la parlen!


Dintre una illa anomenada Sardenya és parlada la varietat “més oriental” (com diuen els seus propis parlants) de la llengua catalana sota el nom d'alguerès (“L'Algaràs, lu nostra parlà, lu nostra catarà”, com ho pronuncien ells, cantant la força coneguda cançò... a l'Alguer, és clar). Aquesta té l'origen en els catalans que poblaren l'Alguer al segle XIV i s'hi va mantenir com a llengua oficial fins el segle XVII. Els seus habitants catalanoparlants, uns 16.000, han mantigut llur llengua fins avui, malgrat la pressió dels dialectes sards, especialment el logudorès, i de l'oficialitat de l'italià.

divendres, 28 d’abril del 2017

MARTA FABIÁN, ANTIGA ALUMNA DE L'IES TORÍS: "NO SEMPRE S'HAN D'ESCOLTAR TOTS ELS CONSELLS DE LA GENT"

Per Kele Fabián (2n de Batxillerat)

Marta Fabián, ex alumna de l'IES Torís, va acabar Batxillerat l’any 2014. Ara ens contesta a unes preguntes sobre el que està fent actualment i el seu pas per l'institut.


Quants anys fa que deixares l'IES? Com recordes el teu pas pel centre?

Aquest any és el tercer que estic estudiant a la Universitat de València i el mateix temps fa que vaig deixar l'IES. Quan pense en el temps que vaig estar a l'institut me'n recorde de molts moments i anècdotes. Vaig ser testimoni del canvi de l’institut a les noves instal·lacions i com des d’aquell moment, aquest institut ha anat augmentat, canviant i ampliant la seua oferta educativa.

dimarts, 25 d’abril del 2017

HOLOCAUST I MEMÒRIA

Per Saül Moreno (2n de Batxillerat)

El darrer dimarts 28 de febrer va vindre a l'IES Torís el catedràtic de la Universitat de València Marc Baldó Lacomba qui va vindre a parlar-nos sobre l’antisemitisme que hi ha hagut en la història i continua en l’actualitat. En la seua conferencia va tractar de mostrar-nos el que van patir una sèrie de persones sols per la seua religió o forma de pensar.


El conferenciant va començar explicant-nos els inicis de l’antisemitisme, i tot es remunta a l’època dels imperis colonials, en què els colonitzadors es creien superiors a les tribus que hi havia en els territoris que anaven conquistant i a qui tractaven d’esclaus. Aquestes conquestes eren un tipus de cursa per fer-se amb l'imperi més gran d’Europa i del món, on competien imperis com el d’Anglaterra, Alemanya o el ja desgastat espanyol. Així, els imperis europeus més grans arribaren a repartir-se tot el continent d’Àfrica com si fóra un pastís.

dimarts, 11 d’abril del 2017

IESTUDIANTS ABRIL 2017

Nova edició de la revista en paper. Ja pots demanar-la a la consergeria.


divendres, 7 d’abril del 2017

L'HOLOCAUST EN SEQÜÈNCIES DE CINEMA

Per Adrià López (2n de Batxillerat)

La conferència va tindre lloc a l'IES Torís el passat 20 de febrer en el marc de les xarrades relacionades amb l'Holocaust. El ponent va ser Paco Santos Juanes, assessor del CEFIRE de València.


El conjunt seguia un ordre cronològic des dels inicis de Hitler fins l’alliberament dels jueus. El primer apartat era Hitler en Viena amb 19 anys, que mostrava com aquest en un principi va ser rebutjat i va arribar fins i tot a viure al carrer. Una de les anècdotes és que va escoltar dir a uns polítics que la culpa de tot era dels jueus i com s'ho va creure, ací començà tot.

divendres, 31 de març del 2017

ENTREVISTA AL CANTAUTOR PACO MUÑOZ: "OVIDI FOU QUI EM VA ANIMAR A CANTAR"

Per Marc Chermés (2n Batxillerat)

Em va semblar interessant la idea d'entrevistar Paco Muñoz perquè és una persona que amb les seues cançons ha contribuït moltíssim a mantenir viva la llengua quan estava desprestigiada per la dictadura franquista i perquè, a més, viu a Real, el meu poble. Mai no havia tingut l'ocasió de parlar amb ell tot i que el meu avi i Paco Muñoz són molt amics.


Després de l'entrevista, que em va resultar molt entretinguda i interessant, vam estar una estona més parlant sobre diverses qüestions com per exemple què volia estudiar jo en el futur, que ell va estudiar francés quan era xicotet (tot açò perquè jo vaig dir-li que volia estudiar Traducció i interpretació per anglés) però que li haguera agradat aprendre anglés, que a vegades escolta els Beatles i que les seues lletres li semblen molt boniques però que ha de veure les traduccions al Youtube i un fum de coses més que tardaria massa a contar.

divendres, 24 de març del 2017

LA IGNOMÍNIA DE L'OBLIT

Per Magdalena Neghina (2n de Batxillerat)

El passat 30 de gener tingué lloc a l'IES Torís una xarrada de presentació del llibre La ignomínia de l’obit, a càrrec de Carles Senso. Aquest llibre parla sobre els molts habitants de la comarca de la Ribera que tingueren el nefast destí d’acabar en un camp de concentració nazi.


La xerrada començà amb aquesta pregunta: ¿què hauries fet si hagueres viscut en l’Alemanya nazi? Per suposat, tots nosaltres contestàrem que ens hauríem oposat al nazisme, no obstant això, mitjançant alguns vídeos, ens va demostrar que no era tan fàcil.

divendres, 17 de març del 2017

ENTREVISTA A NICOLÁS RUIZ LOZANO: "M'AGRADARIA AJUDAR A TANTES PERSONES COM TEMPS TINGA PER A DEDICAR-ME A LA MEDICINA"

Per Jacobo Ruiz (2n de Batxillerat)

Nicolás Ruiz, antic alumne de l’IES Torís i estudiant de 6é de Medicina a la Universitat de València (UV), ens parla sobre els anys a l’IES, com viu la universitat i com veu actualment la sanitat espanyola.



Després de sis anys, com recordes el teu pas per l’IES Torís? Què és el que més enyores?

Començaria dient que els anys a l’IES van ser meravellosos i magnífics, que van ser un passeig entre aigües tranquil·les i arcs de Sant Martí, i en gran mesura van ser així, van ser anys per crear relacions incalculables, aprendre noves formes de veure la vida i crear vincles per al futur. Però, no estaria dient tota la veritat, van ser anys de canvis, canvis enormes que van creant un sac al darrere de tots els que passem per ells, un sac amb experiències i esforços que ens formen i ens ajuden a determinar el que serem al futur. El que més em manca d’aquells anys, tal vegada siga el simple fet de saber que passe el que passe darrere de tu hi ha algú; el pas per l’institut et rodeja de gent que es preocupa directament pel que t’envolta, es creen relacions més humanes i anem de la mà des que entrem el primer dia fins que eixim per la porta anys després, i això quan et veus cara el món, és difícil.

divendres, 10 de març del 2017

EL CASAL DE LA PAU VISITA L'IES TORÍS

Per N. N. (1r de Batxillerat)

El dia 24 de febrer, alguns cursos de l'IES vàrem assistir a una xerrada sobre el Casal de la Pau, dirigida per un dels membres del voluntariat d’aquesta.


En primer lloc, ens varen explicar en què consistia el Casal. És un tipus d’ONG, fundada per un rector, on recullen a alguns dels presoners de la presó de Picassent per a donar-los una vida un poc més lliure de la que ja tenen allí.

dimecres, 8 de març del 2017

8 DE MARÇ, DIA DE LA DONA TREBALLADORA

L'IES Torís ha oferit hui a l'alumnat de primer cicle un acte per a commemorar el Dia de la Dona Treballadora. El 8 de març és una jornada aprofitada tradicionalment per reivindicar la figura de la Dona davant el masclisme, els micromasclismes i la societat heteropatriarcal. El 8 de març es commemora la lluita de la dona per a participar en el camp del treball en igualtat de condicions amb l'home i el seu dret a la independència econòmica.


divendres, 3 de març del 2017

ENTREVISTA A LUPE MEDINA, PROFESSORA DE DIBUIX ARTÍSTIC: "TREBALLAR EN EL QUE T'AGRADA ÉS TOT UN PRIVILEGI"

Per Daniela Telesco (2n de Batxillerat)

En aquesta ocasió entrevistem Lupe Medina, professora d'Educació Plàstica i Visual a l'IES Torís des de fa nou cursos.


Perquè vas decidir estudiar Belles Arts?

Perquè sempre m'ha agradat dibuixar i pintar. El que no tenia gens clar era si convertir la meua afició en la meua professió. Jo vaig estudiar ciències pures, no vaig tindre gens clar el que volia fer fins l'últim moment, si estudiar Arquitectura o Belles Arts.

divendres, 24 de febrer del 2017

INAUGURACIÓ DE "LA MIRADA DE L'HORROR", UNA EXPOSICIÓ PICTÒRICA INSPIRADA EN L'HOLOCAUST

El dimecres 22 de febrer de 2017 es va inaugurar al Museu de Turís l'exposició de pintura “La mirada de l'horror” a càrrec del pintor i mestre local Juan Germán Sorlí Estellés. La mostra s'ha realitzat en el marc de les jornades educatives Retrospectiva didàctica sobre l'Holocaust, organitzades per l'IES Torís i patrocinades per l'Ajuntament de Turís i el CEFIRE de València. Romandrà oberta fins a l'1 de març.


En l'exposició, Sorlí Estellés ha intentat plasmar la grandesa de l'ésser humà i el dolor de veure que la dignitat de la persona és absurdament destrossada sense cap justificació. L'autor ha trobat la inspiració de les pintures en les mirades, els gestos i emocions sempre contingudes de l'ésser humà. “He buscat i he intentat entendre com es poden assimilar situacions límit, a vegades fins i tot plasmant les meues pròpies pors”, ha declarat l'autor.

divendres, 10 de febrer del 2017

FESTIVERN 2016

Per José Pérez i Aida Tos (2n de Batxillerat)

El Festivern és un festival de música en català, que se celebra al País Valencià els dies 29, 30 i 31 de desembre. Tot i que les primeres edicions no tenien un lloc predeterminat per a celebrar-se, actualment aquest festival pot ser gaudit a Tavernes de la Valldigna, un poble de la Safor. Aquest festival va sorgir al 2004 amb la intenció de construir una plataforma per a fomentar la música en la nostra llengua, açò fou una tasca molt complexa doncs no comptava amb el suport dels governants del País Valencià, però tot i això aquest any s’ha celebrat el 12é aniversari del Festivern.


El Festivern, actualment, és considerat una data clau als calendaris de la música en llengua catalana, i açò no és coincidència perquè el Festivern no sols és una concentració musical sinó que també s’organitzen diferents activitats esportives com per exemple el campionat de pilota o el torneig de bàsquet, però a més a més si no som addictes a l'esport també podem gaudir d’un altre tipus d’activitats com el concurs de paelles o l’entraeta festivernera de moros i cristians, que enguany s’ha celebrat per primera vegada al Festivern.

divendres, 27 de gener del 2017

L'IES TORÍS ACULL UNES JORNADES EDUCATIVES SOBRE L'HOLOCAUST

Coincidint amb el Dia Internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust, hui divendres 27 de gener s'enceten unes jornades educatives titulades Retrospectiva didàctica sobre l'Holocaust. Estan organitzades per l'IES Torís i patrocinades per l'Ajuntament de Turís i el CEFIRE de València. L'assistència és lliure i estan obertes tant a professorat i alumnat com al poble de Turís en general.


El primer acte ha estat la inauguració d'un memorial per les víctimes, instal·lat a la planta baixa del centre, en el qual han participat alumnes de 4t d'ESO.

dijous, 19 de gener del 2017

V CERTAMEN LITERARI "IES TORÍS"


V CERTAMEN LITERARI 'IES DE TORÍS'

L'IES de Torís organitza per quinta vegada un certamen literari amb l'objectiu de promocionar la creació narrativa entre els joves, tant en valencià com en castellà. En aquesta edició, les obres admeses tornaran a ser relats curts de ficció. Les bases del certamen són les següents:

1. Poden participar tots els autors residents a la Comunitat Valenciana, que hagen nascut entre els anys 1994 i 2005 (tots dos inclosos).

2. S'estableixen dues categories:

a) Relat de ficció en valencià.
b) Relat de ficció en castellà.

Cada autor podrà presentar una obra com a màxim en cadascuna de les categories.

3. Les obres han de ser inèdites i estar escrites, segons la categoria, en castellà o valencià. No s'acceptaran obres premiades en altres certàmens o aquelles l'autoria de les quals siga discutible. Es rebutjaran aquelles obres que es consideren ofensives atenent als drets recollits per la Constitució Espanyola.

dilluns, 9 de gener del 2017

REVISTA IESTUDIANTS - DESEMBRE 2016

Ací us deixem la revista de desembre del curs 2016-2017. El especial de Nadal! Podeu descarregar-la o demanar-la a la consergeria.